Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Film

Fem saker du måste veta om James Baldwin

Foto: IBL

James Baldwins böcker behandlar rasism och sexualitet. DN:s Johan Hilton listar fem saker som man bör veta om den karismatiske författaren.

1. James Baldwin föddes i New York 1924 och räknas som en av de inflytelserika amerikanska 1900-talsförfattarna. I dag skulle hans utgångspunkt förmodligen beskrivas som intersektionell eftersom hans verk och tänkande ofta rör sig i skärningspunkten mellan hudfärg, klass och sexualitet.

Foto: IBL


2.
Romanen ”Giovanni's room” kom redan 1956 och beskrev en homosexuell kärleksrelation. Ämnesvalet var djärvt, i synnerhet mot bakgrund av de nypuritanska stämningarna i efterkrigstidens Amerika där homosexuella ofta betecknades som säkerhetshot som kunde utnyttjas av Sovjet.

3. Utöver ”Giovanni's room” utmärker sig särskilt två verk i James Baldwins produktion. Debuten ”Go tell it on the mountain” (1953) handlar om hans uppväxt i Harlem och är inte minst en svidande vidräkning med religiositetens grepp om den svarta befolkningen. Essäsamlingen ”The fire next time” (1963) är en sylvass analys av rasfrågans centrala position i såväl amerikansk kultur som det politiska livet. Dess intellektuella betydelse för medborgarrättsrörelsen kan nästan inte överskattas.

Foto: IBL


4. Den karismatiske Baldwin hade även en lika given som inflytelserik position i den amerikanska intelligentian. Han var bland annat god vän med Toni Morrison, Martin Luther King och Alex Haley. Men umgicks även med personer som Angela Davis, Marlon Brando, Malcolm X och Jean Genet.

5. James Baldwin bodde i stora delar av sitt liv i Frankrike där även ”Giovanni's room” utspelar sig. Han dog i magcancer i Saint-Paul-de-Vence 1987.