Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Jimmy Kimmel hånar Trump – efter förväxlingen kring Nordkoreas ledare

Kim Jong-Un. Och ingen annan.
Kim Jong-Un. Och ingen annan. Foto: Wong Maye-E/AP

Pratshowvärden Jimmy Kimmel går hårt åt Donald Trump i sitt program. Anledningen? Att USA:s president av en intervju att döma inte verkar veta vem Nordkoreas ledare är.

Att döma av en intervju i morgonprogrammet ”Fox and Friends” på Fox News verkar inte Donald Trump vara helt på det klara med vem som i dag regerar i Nordkorea – trots att spänningarna mellan länderna trappas upp.

Läs mer: Trumps ”armada” mot Nordkorea falsk

I intervjun verkar han tro att Kim Jong-Un är samma person som presidenterna Bill Clinton och Barack Obama hade att göra med under sina perioder vid makten.

”De har pratat med den här herren länge. I Clintons bok säger han att ’vi slöt ett så bra fredsavtal’ – vilket skämt. Alla har blivit lurade av den här herren”, säger USA:s president i sändningen, där han också nämner Barack Obamas samtal med Nordkorea.

Läs mer: Donald Trump kritiserar Snoop Doggs clownvideo

Det var dock inte dagens 33 år gamla ledare Clinton – eller, inledningsvis, Obama – hade med att göra, utan fadern, Kim Jong-Il. Kim Jong-Un har styrt Nordkorea sedan faderns död 2011.

Jimmy Kimmel visar i tisdagens ”Jimmy Kimmel live!” bilder på de båda nordkoreanska ledarna för att reda ut saken. Han passar samtidigt på att visa bild på rapartisten Lil’ Kim - men tillägger att hon ”inte har något att göra med någonting – lämna henne i fred”.

Peter Englund: Med Trump har USA fått sin farligaste ledare någonsin

”Chansen är 50/50, om vi inte är försiktiga, att vi av misstag bombar Sydkorea”, säger Jimmy Kimmel i pratshowen.