Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Konst & Form

Blommigt art nouveau-porslin visas på Thielska galleriet

I helgen öppnade en utställning med Rörstrandsporslin i art nouveau-stil från Markus Dimdals samling på Thielska galleriet i Stockholm.

Föremålen med sina svepande linjer och fascination för naturen fick mycket uppmärksamhet internationellt när de kom och turnerade på utställningar över världen. Rörstrand var en porslinsfabrik som vid den här tiden välkomnade en rad unga kreativa konstnärer in i industrin.

Dataspelsutvecklaren och ingenjören Markus Dimdal har lånat ut sin samling av konstkeramik från jugendepoken och utställningen har utformats av Gunnar Kaj, som i många år arrangerade blommorna på Nobelfesten.

Markus Dimdal utnämndes till årets samlare på antikmässan. Han har även skrivit om konstkeramiken på Rörstrand i början av förra seklet i en bok som kom ut 2016.

”Konstnärlig blomstring. Art nouveau från Rörstrand, 1895–1920” står kvar fram till början av juni och i samband med utställningen anordnas både föredrag och workshopar för både barn och vuxna som vill pröva att skulptera i lera och sedan dekorera med färg.