Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Dryck

Nya viner 21 april – Alf Tumble listar favoriterna

Foto: NTB/TT

Glömma eller tömma? Den 21 april släpps små partier med både mogna och nybuteljerade viner på Systembolaget. Vissa bör drickas bums och andra sparas. 
Alf Tumble listar favoriterna.

VITT VIN x 6

Foto: Domaine des Baumard Carte d’Or Coteaux du Layon 2015

Frankrike, Coteaux du Layon • 109 kr 
• 37,5 cl • 11,5 % • TS 91182 • 91/100

Betyg 5. Ett halvsött vin i halvflaska gjort på chenin blanc från Loiredalen. I glaset drivor av mogen och torkad honungsfrukt med snygga citrussyror. Ett vin som kan agera bollplank för fruktiga efterrätter eller smakrika ostar men drick det ännu hellre utan någonting. 1.200 flaskor.

Foto: Château des Quarts Pouilly Fuissé 
Clos des Quarts 2014

Frankrike, Pouilly-Fuissé • 380 kr • 75 cl 
• 13 % • TS 99614 • 91/100

Betyg 4. I Mâconnais i södra Bourgogne görs bredaxlade viner på chardonnay. Det här vinet kan med fördel lagras några år för att visa upp hela registret. Redan nu kan man ana att det finns tillräckligt med frukt, syra och mineralitet för en fin utveckling men glöm hellre bort en flaska några år i garderoben. 120 flaskor.

Foto: Pinson Chablis Premier Cru 
Mont-de-Milieu 2015

Frankrike, Chablis Premier Cru • 259 kr 
• 75 cl • 13 % • TS 90266 • 88/100

Betyg 4. Ofta är premier cru-vinerna från Chablis mer öppna och inbjudande än de dyrare grand cru-vinerna. Åtminstone till en början. Här står drickfönstret på vid gavel med lager aFoto: v vaxig, fet och gul frukt kantad av ylleklädda mineraler. Gott nu men kan lätt sparas ytterligare ett par tre år utan problem. 
840 flaskor.

Manni Nössing Kerner 2015

Italien, Alto Adige • 200 kr • 75 cl • 14 % 
• TS 99800 • 87/100

Betyg 4. Det är inte många producenter som gör seriösa viner på druvan kerner – en korsning mellan den blå druvan trollinger och riesling. Här har vi ett stramt och läskande vin som drivs framåt av stenig mineralitet. Nätta blomaromer möter oväntad struktur. Roligt vårvin som gärna får följa med den första vita sparrisen eller nässelsoppan. 480 flaskor.

Foto: Cantina Lunae Vermentino 
Etichetta Nera 2015

Italien, Colli di Luni • 181 kr • 75 cl • 13 % 
• TS 92318 • 86/100

Betyg 4. Colli di Luni sträcker sig från Ligurien ner till Toscana. De vita vinerna här görs främst på vermentino och det här välparfymerade exemplet består till 100 procent av druvan. Intensivt gul i färgen och med stor blomsterkvast i doften. Litchi, svartpeppar och honung. Torrt och gott, allra helst på en solig uteservering. 1.200 flaskor.

Foto: Mouton Noir Wines Bottoms Up 2014

USA, Willamette Valley • 151 kr • 75 cl 
• 12,9 % • TS 92278 • 85/100

Betyg 4. Bakom etiketten Mouton Noir, ”det svarta fåret”, döljer sig André Hueston Mack, tidigare chefssommelier på New York-krogen Per Se. Hans viner inspireras av punk, hiphop och skateboardkultur och missionen är att attrahera fler än bara vinnördar. I flaskan ryms en knasig blandning av riesling, pinot blanc och viognier. Aromatisk och spännande, på gränsen till halvtorrt. Balkongvin! 
1.800 flaskor.

RÖTT VIN x 6

Foto: Produttori del Barbaresco 
Barbaresco 2013

Italien, Barbaresco • 259 kr • 75 cl • 14 % 
• TS 93008 • 90/100

Betyg 5. Nebbioloviner är bra lagringsviner. Som unga kan de ofta upplevas strama, sträva och lite tillknäppta. Även om rosorna, tjäran och körsbären finns på plats i doften behöver det här vinet några år till. Köp och glöm bort. Eller om du inte kan hålla dig: lufta vinet och rör om ordentligt i risotton. 
1.200 flaskor.

Foto: Emiliana Salvaje Syrah 
Roussanne 2016

Chile, Casablanca • Eko • 129 kr • 75 cl 
• 13 % • TS 94017 • 87/100

Betyg 5. De stora chilenska producenterna försöker nå en ny generation vindrickare. Precis som i norra Rhônedalen har syrahdruvan här fått sällskap av några få procent grön druva. Dessutom görs vinet utan tillsatt svavel och på ekologiska druvor. Resultatet är lyckat med massvis av viol, peppar och vildhallon. 2.500 flaskor.

Foto: Chateau Musar 1996

Libanon, Bekaa • 359 kr • 37,5 cl • 13 % 
• TS 90562 • 92/100

Betyg 4. För den som vill testa fullmogen Chateau Musar direkt är 1996 en välkommen nyhet. Trots 20 års ålder och en brantare mognadskurva då den buteljerats i halvflaska finns det en massa söt frukt kvar. Ekfaten har sjunkit in och fått sällskap av torkade portvinsaromer. Troligtvis på sin topp just nu. Inget att vänta på. 1.250 flaskor.

Foto: Chateau Musar 2007

Libanon, Bekaa • 229 kr • 37,5 cl • 14 % 
• TS 90544 • 91/100

Betyg 4. Chateau Musar är ett välkänt lagringsvin. Det görs på cabernet sauvignon, cinsault och carignan. Det fatlagras en längre tid men mår ofta bra av att lagras ytterligare flera år på flaska. När två viner nu släpps på halvflaska är även den yngsta förvånansvärt tillgänglig. Mörk, varm körsbärsfrukt med lagerblad, svart te, russin och kryddpeppar. 570 flaskor.

Foto: Yalumba The Cigar Cabernet 
Sauvignon 2013

Australien, Coonawarra • 220 kr • 75 • 14 % • TS 90057 • 87/100

Betyg 4. Coonawarra är ett vinområde som gjort sig ett namn tack vare den rödfärgade jordmånen ”terra rossa” som anses extra bra för cabernet sauvignon. Plommon, blåbär och mintchoklad är tydliga aromer som också vittnar om lång ekfatslagring. Generöst och lättgillat. Redo att dricka redan i kväll. 600 flaskor.

Foto: Le Clos d’un Jour 2014

Frankrike, Cahors • Eko • 167 kr • 75 cl • 13 % • TS 92079 • 87/100

Betyg 4. 90 procent malbec och resten merlot från Cahors i sydvästra Frankrike. Ett område som är känt för att göra mörka, täta och kraftfulla viner som gärna får lagras. Det här ekologiska exemplaret är en något lättare version som lagrats på cementtankar i stället för ekfat. Alkoholen är lägre men cassisfrukten finns där liksom lagringsdugliga tanniner. Lammracks! 
1.800 flaskor.