Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Dryck

Röda och vita vinfavoriter i mars

Foto: TT

I mars skyltar Systembolaget med två exklusiva lanseringar. Fredag 3 mars har Alf Tumble hittat favoriter som drar åt det röda, klassiska och prisvärda hållet. Fredag 17 mars ligger tonvikten på vårvänliga vita.

3 MARSFoto:
Guímaro Finca Meixeman 2014

Spanien, Ribeira Sacra • 220 kr • 75 cl • 13 % • TS 91107 • 90/100

Rött. Betyg 5. I vinregionen Ribeira Sacra heter paraddruvan mencía. Vinet kommer från en ekologiskt hanterad vingård där jordmånen innehåller extra mycket skiffer. Frukten går mot hallon, granatäpple, lakrits och svartpeppar med en svagt grönskimrande ton. Relativt tät och avancerad men utan att förlora lättheten. 810 flaskor.

Foto: Château Barrejat Cuvée des Vieux Ceps 2014
Frankrike, Madiran • 150 kr • 75 cl • 13,5 % • TS 92229 • 88/100

Rött. Betyg 5. Madiran är hemmaplan för den tanninrika druvan tannat. Château Berrejat har kvar exceptionellt gamla vinstockar, 80–200 år, och merparten av druvorna går till detta vin. Resultatet är maffigt med svartvinbärsfrukt och accenter av mörka oliver och lagerblad. Lagringsdugligt. 3.108 flaskor.

Foto: Rivetti & Lauro Societa Uì Valtellina Superiore 2011
Italien, Valtellina, Superiore • 100 kr • 75 cl • 13,5 % • TS 92296 • 85/100

Rött. Betyg 5. I Valtellina går druvan nebbiolo under namnet chiavennasca. Till traditionen hör att man ofta torkar druvorna innan man pressar dem. I glaset möts vi här av ett lätt och elegant blodapelsindoftande vin med viss utveckliFoto: ng och en trivsam strävhet. Svagt rökiga aromer kompletterar. Servera efter en timme i kylen. 4.260 flaskor.

Reuilly Les Pierres Plates 2015
Frankrike, Reuilly • 119 kr • 75 cl • 12,5 % • TS 95283 • 85/100

Vitt. Betyg 5. Ekologisk odlad sauvignon blanc från mellersta delen av Loire. Doftmässigt ryms här massor av typiska druvaromer med nässlor, krusbär och cantaloupmelon, utan att bli aromatisk aggressiv. Smaken är läskande mineralisk och allmänt välgörande för alla som tålmodigt inväntar nästa årstid. 4.800 flaskor.

Acrobat Pinot Noir 2015
Foto: USA, Oregon • 165 kr • 75 cl • 13,5 % • TS 90649 • 85/100

Rött. Betyg 4. Pinot från hållbara odlingar i Oregon framställd i en mycket inbjudande stil. I jämförelse med Kalifornien brukar vin från Oregon få en jordigare och mörkare karaktär. Sötsaftig frukt rör sig från solvarma jordgubbar och röda körsbär till guava och kardemumma. Viss bestämdhet i avslutet ger mersmak. 2.400 flaskor.

Foto: Lavacchio Chianti Rufina Cedro Riserva 2011
Italien, Chianti Rúfina • 151 kr • 75 cl • 14 % • TS 99244 • 84/100

Rött. Betyg 4. Vinerna från Chianti har det senaste decenniet stått i skuggan av mer moderna viner från området. Trenden verkar dock peka i Chiantis favör. Cedro Riserva är en publikvänlig chianti som fått ligga till sig både på ekfat och i flaska. Doft och smak är körsbärsdriven med spår av fatlagring. Vingården är obesprutad och vinet redo att dricka bums Foto: till carbonara. 3.600 flaskor.

 

17 MARS
Michel Gassier Les Piliers Syrah 2014
Frankrike, Costières de Nîmes • 129 kr • 75 cl • 13 % • TS 92326 • 87/100

Rött. Betyg 5. Skolbokssyrah från södra Rhônedalen. För att finesskrydda lite har man tillsatt några ynka procent av den gröna och välparfymerade druvan viognier. Resultatet vibrerar av cassis, lakrits, viol, peppar och charkuterier. Årgången skänker en svalare framtoning än året innan och första tanken i köket går till lammgryta. 1.800 flaskor.

Foto: Signature du Haut Bourg 2012
Frankrike, Muscadet Côtes de Grand-Lieu • 140 kr • 75 cl • 12 % • TS 95272 • 85/100

Vitt. Betyg 5. Långlagrad muscadet. Spänstig och pigg i syran samtidigt som frukten drar åt det fetare, lätt nötiga hållet. Ett resultat av 51 månaders lagring på jästfällning i sval källare, snarare än karaktären hos druvan melon som vinet görs på. Spännande och salivproducerande vitt som funkar fint till färska skaldjur. 2.016 flaskor.

Foto: Château Poujeaux 2012
Frankrike, Moulis • 270 kr • 75 cl • 13 % • TS 92328 • 90/100

Rött. Betyg 4. Klassisk och rustik bordeaux från en producent som rört sig allt mer mot biodynamisk odling. 2012 var en sval och lite halvbråkig årgång men Poujeaux har uppenbarligen lyckats ändå. Vinet är friskare och lättare än vanligt men samtidigt har den kantiga ungdomsprofilen polerats bort. Svarta vinbär, jord och rök i en rund och syrapigg smak. Gott nu men lär utvecklas fint i ytterligare fem år. 420 flaskor.

Foto: Manni Nössing Muller-Thurgau 2015
Italien, Alto Adige • 200 kr • 75 cl • 12,5 % • TS 90628 • 88/100

Vitt. Betyg 4. Flera av druvsorterna i italienska Alto Adige förknippar vi med Tyskland, kanske särskilt muller-thurgau som blivit synonymt med sliskig liebfraumilch. Därför är det kul att se hur en kvalitetsproducent lyfter fram druva och plats i sitt rätta element. I glaset mineraler, citrus, snäckskal och solvarma kryddor. 240 flaskoFoto: r.

Fontaine-Gagnard Haut Côtes de Beaune 2014
Frankrike, Hautes Côtes de Beaune • 259 kr • 75 cl • 12,5 % • TS 91136 • 90/100

Vitt. Betyg 4. Varje gång det dyker upp bra vit bourgogne med rimlig prislapp är det bara att slå till. Fontaine-Gagnard är en pålitlig favorit. Ekologisk chardonnay i toppform från klassiskt sval årgång bidrar till finess och klunkabilitet. Ät mer fisk, och drick mer vit bourgogne! 1.200 flaskor.

Foto: Adega Algueira Mencia Joven 2015
Spanien, Ribeira Sacra • 159 kr • 75 cl • 13 % • TS 95341 • 84/100

Rött. Betyg 4. Mer mencía åt folket! Joven betyder ung och innebär i det här fallet att rankorna är yngre än 30 år. Även om vinet är relativt lätt i stilen finns det typiska drag av både druva och plats. Hallon, vinbär, peppar, grus och en gnutta viol ger ett högaromatiskt första intryck. Smaken följer med i uppstramad stil. Perfekt till bacon- och avokadosallad. 1.800 flaskor.

  • Läs mer:

Gott och blandat – provning av sju vinlådor

Små partier av öl och vin – här är favoriterna