Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Dryck

Smått och gott bland nya viner i maj

Foto: Hugo Nabo

Den 5 och den 19 maj släpps det nya småpartier som den här gången även inkluderar ett glatt gäng bättre roséviner. Alf Tumble listar favoriter i alla prisklasser.

VITT VIN

Allram Heiligenstein ÖTW Riesling 2015

Österrike, Kamptal • 249 kr • 75 cl • 14 % • TS 90134 
• 91/100

Betyg 5. Familjen Allram arbetar ekologiskt och har planer på biodynamisk odling. Här är ett av toppvinerna från en terrasserad vingård i finfint söderläge som ger viner du utan problem kan lagra länge. Men varför vänta? Vinet fullkomligen svämmar över av härlig persikofrukt, citronhonung och mineraler. Hög tid att steka lite vårcrêpes! 240 flaskor släpps 19 maj.

Château de Cruzeau 2006

Frankrike, Pessac-Léognan • 119 kr • 75 cl • 12,5 % 
• TS 91183 • 87/100

Betyg 5. Att dricka mogen vit bordeaux är få förunnat. Nu finns möjligheten, utan vinkällare eller banklån, att glänta på dörren till vad som händer efter elva års väntan! Vinet görs på enbart sauvignon blanc som i det här stadiet gått miste om aromatiska finesser och i stället planat ut i en rund och fet smak med fokus på honung, plommon och nötter. Gott till ciderkokt majskyckling! 4.000 flaskor släpps 5 maj.

Hirsch Vineyards Estate Chardonnay 2014

USA, Sonoma Coast • 546 kr • 75 cl • 13 % • TS 90486 
• 93/100

Betyg 4. Från ”det nya Kalifornien” kommer ett vin som definitivt aspirerar på utmärkelsen regionens bästa vita vin. En välbalanserad och energifull chardonnay där växtplats och jordmån får skina igenom. Alla bitar finns på plats men behöver några år till för att nå sin topp. Dyrt, men i nivå med konkurrenterna. Biodynamisk odling. 60 flaskor släpps 19 maj.

Hamilton Russell Chardonnay 2015

Sydafrika, Hemel-en-Aarde Valley • 279 kr • 13,5% 
• TS 90028 • 90/100

Betyg 4. Svalodlad chardonnay från kustnära klimat där havsvindar tempererar vingårdarna. I glaset blir frukten ljusare, friskare och lättare. Citrus, snäckskal och vissa soldränkta aromer landar uppfriskande torrt med struktur för lagring. Lufta gärna om du inte kan hålla dig, och komplettera med att grilla hela små fiskar och blomkål. 600 flaskor släpps 19 maj.

***

ROSÉVIN

Château Vignelaure 2016

Frankrike, Coteaux d’Aix-en-Provence • 149 kr • 75 cl 
• 13 % • TS 95240 • 85/100

Betyg 5. De blå druvorna grenache, syrah och cabernet sauvignon odlas här ekologiskt och endast för att bli rosévin. Resultatet är framför allt friskt med hög syra och typiska nätta aromer av röda bär. Smaken bjuder dessutom till med grepp, lite bitterhet och angenämt motstånd. De första rosévinerna brukar smaka bäst men det här vinet får gärna hänga med hela sommaren. 2.400 flaskor släpps 19 maj.

Bonny Doon Vin Gris de Cigare 2016

USA, Kalifornien • 149 kr • 75 cl • 13,5 % • TS 90571
• 85/100

Betyg 5. Även på andra sidan Atlanten går trenden mot att producera lättare roséviner som påminner om dem från Provence. Boony Doon försöker göra ”tystare” vin med så lite manipulering som möjligt och druvmixen är en kvintett med rhônedruvor där grenache dominerar. Elegant, snyggt, finstämt och läskande med Europavänlig och trivsam eftersmak som hänger kvar längre än väntat. 3.600 flaskor släpps 19 maj.

Domaines Ott By. Ott 2016

Frankrike, Côtes de Provence • 159 kr • 75 cl • 13 % 
• TS 95243 • 84/100

Betyg 4. Prestigerosé från firma som delvis ägs av champagneproducenten Louis Roederer. Vinet, som görs på druvorna grenache, cinsault och syrah, är av det stramare och nyanserade slaget. Snyggt paketerade smultron, persika och mandelspån med lagom dos syra. Den där hemmagjorda caesarsalladen hänger löst. 6.000 flaskor släpps 5 maj.

Domain Road Pinot Noir Rosé 2016

Nya Zeeland, Central Otago • 159 kr • 75 cl • 13 % 
• TS 99139 • 84/100

Betyg 4. Är du på jakt efter karaktärsfull rosé men söker lite mer frukt kan du sluta leta nu. Domaine Road är kända för att göra röda kvalitetsviner på druvan pinot noir och deras rosé är inget undantag, bortsett från färgen. Klimatet ger naturligt hög syra och många soltimmar, vilket ger en pigg jordgubbsfrukt som varannan sipp drar åt körsbär. 2.800 flaskor släpps 5 maj.

***

RÖTT VIN

Cloudy Bay Pinot Noir 2015

Nya Zeeland, Marlborough • 239 kr • 75 cl • 13,5 % 
• TS 90386 • 90/100

Betyg 5. Marlborough må vara mest känt för industriproducerad sauvignon blanc men allt fler producenter arbetar kvalitetsinriktat och några få gör även riktigt bra pinot noir. Cloudy Bays senaste årgång är ett bra exempel med högst motiverad prislapp. Strålande pigg frukt med körsbär och kryddor i bra balans. Gott utan mat redan i dag. Håll även utkik efter producentens chardonnay. 2.000 flaskor släpps 5 maj.

Pecchenino Sirì d’Jermu Dogliani Superiore 2015

Italien, Piemonte • 159 kr • 75 cl • 14 % • TS 90069 
• 88/100

Betyg 5. Dolcetto med extra allt! Bröderna Orlando och Attilio Pecchenino har vigt sitt liv åt druvan som ofta behandlas styvmoderligt i skuggan av stjärnan nebbiolo. Jordmånen här är kalkrik vilket man faktiskt kan känna som en svalkande nyans mellan lager av mörk körsbärsfrukt. Lagringen sker på gamla ekfat. Gott till indie-pizza redan i dag efter en vända i karaff. 1.800 flaskor släpps 19 maj.

Quinta do Vallado Tinto 2014

Portugal, Douro • 160 kr • 75 cl •13,5 % • TS 92503 
• 86/100

Betyg 5. Portugal försöker förnya sig på många sätt för att nå nya konsumenter. På rödvinssidan finns det mycket att upptäcka och bäst blir det när man inte försöker härma Bordeaux allt för mycket. Här ett torrt vin med sansad alkohol gjord på lokala druvsorter med touriga franca och touriga nacional i spetsen. Gott till cheeseburgare, oavsett ursprung. 3.600 flaskor släpps 5 maj.

Fontodi Chianti Classico 2013

Italien, Chianti Classico • 224 kr • 75 cl • 14 % 
• TS 99859 • 88/100

Betyg 4. Stallig sangiovese från etablerad producent i byn Panzzano. Ett vin som ofta höjer sig över mängden brukschianti, därav prislappen. I munnen förvånansvärt tillgänglig trots rustik och jordig stil. Solvarma bigarråer, torkade fikon, läder och dynga samsas bra. Viss värme skiner igenom men inget som stör valet av pastarätt. 2.400 flaskor släpps 19 maj.

Läs mer om vin här