Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Recept

Blandad kål med chilimajonnäs och stekt fetaost

Foto: Lina Eriksson

En härlig kålrätt där man kan förbereda allt fram till stekningen av osten. Perfekt för den som vill hålla nere kolhydraterna. Den som vill kan panera osten även med panko.

Ingredienser. Blandad kål med chilimajonnäs och stekt fetaost

4 portioner
45 minuter
1 liter blandad kål, skuren i strimlor, till exempel:
¼ sommarkålshuvud (färsk vitkål)
¼ rödkålshuvud
blast från kålrabbi
(eller spetskål, savojkål etc)
2 msk god olivolja
2 smågurkor eller ½ vanlig gurka
2 gröna paprikor, gärna lite starkare sort
Såsen:
1 msk röd eller vit miso
2 dl majonnäs
1 tsk chiliflakes
1 tsk milt paprikapulver
1 tsk pressad citron
Osten:
2 ägg + 1 msk vatten
200 g fetaost eller saltost från exempelvis Bulgarien
vetemjöl att panera med
2 msk olivolja
nymald svartpeppar

1. Börja med såsen. Mosa mison med en gaffel i botten av en bunke tillsammans med chiliflakes, paprikapulver och citron.
2. Klicka i majonnäsen och blanda noga. Smaka av. Ställ kallt. 
3. Skär alla kålsorterna i strimlor (cirka 1 centimeter tjocka). Koka upp vatten och salt och lägg i kålen. Låt koka i 5 minuter. Häll av i durkslag och spola kallt. Lägg på handduk så kålen blir torr. Vänd kålen i olivolja i en bunke.
4. Skär skivor av gurka och paprika.
5. Vispa ägg och vatten. Skär fetaosten i flak eller bitar. Vänd dessa i vetemjölet och doppa dem i äggblandningen. Stek dem i oljan tills de blir gyllengula.
6. Servera – på en gång – kålen med såsen, gurka, paprika och på toppen den stekta fetaosten.