Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Recept

Fänkål och ost

Foto: Lina Eriksson

Att mildra fänkålen genom kokning och sedan göra en enkel och mild gräddig sås är så lätt. Och det blir en fin förrätt eller ett tillbehör till fisk eller kött eller fler grönsaksrätter.

Ingredienser. Fänkål och ost

4 portioner
1 timme
2 fänkålsstånd
1 liter vatten + 1 tsk salt
2 dl torrt vitt vin
3 dl vispgrädde
½ tärning kycklingbuljong
1 dl riven parmesanost eller annan lagrad hårdost

1. Dela fänkålsstånden på längden så att det blir fyra platta halvor.
2. Koka dessa utan lock i lättsaltat vatten i 10 minuter. 
3. Häll av vattnet och häll på vinet och grädde. Sätt till buljongtärningen. Låt sjuda i ½ timme på låg värme. Rör om då och då och vänd halvorna. Späd om det hotar att bränna eller koka torrt.
4. När fänkålen är mjuk och grädden såsig och reducerad till cirka en tredjedel, smaka av och lägg på assietter eller ett serveringsfat. Strö över parmesanosten. Servera på en gång.