Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Recept

Kallskål med brutna skorpor

Foto: Alexander Mahmoud

Kallskål är lite som smoothie från forna dagar. Svalkande och lättätet som mellanmål och mycket gott med skorpor brutna i bitar. Receptet är ursprungligen danskt, och gjordes förmodligen förr på kärnmjölk.

Ingredienser. Kallskål med brutna skorpor

4 portioner
20 minuter
3 äggulor
1 tsk vaniljsocker
5 msk strösocker
2 msk pressad citron
1 liter filmjölk
tillbehör:
veteskorpor eller kardemummaskorpor

1. Knäck äggen och separera gulorna ner i en bunke. Tillsätt strösocker, vaniljsocker och citron. Vispa tills sockret löser sig.
2. Tillsätt filmjölken och vispa tills hela blandningen blir luftig och skummig. Ställ i kylen minst en halvtimme så att kallskålen blir riktigt kall.
3. Ät i djupa tallrikar (eller glas) med brutna skorpor.