Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Recept

Kimchisoppa för sommaren

Foto: Lina Eriksson

En av de mest populära koreanska rätterna är grytsoppan kimchi jjigae. Jag har gjort en sommarvariant av den: lättlagad, ganska stark och mycket fyllig i smaken. Kimchi finns numera färdig på burk i många matbutiker.

Ingredienser. Kimchisoppa för sommaren

4 portioner
45 minuter
200 g fläskkarré
2 tsk finhackad vitlök
4 dl kimchi
200 g tofu
1 liten zucchini
2 salladslökar
1 msk matolja
2 tsk sesamolja
1 liter vatten
1-2 tsk japansk eller koreansk soja

1. Skär köttet i strimlor. Finhacka vitlöken. Hacka kimchin i strimlor. Skär tofun i tärningar. Skär zucchini i tunna rundlar eller halvmånar. Skär salladslökarna i strimlor. 
2. Hetta upp oljorna i en tjockbottnad kastrull och woka köttet tills det är brynt runtom.
3. Lägg i vitlökshacket och woka ytterligare en minut. Häll i kimchin och fräs på lite lägre värme ett par minuter.
4. Häll på vattnet och låt soppan sjuda utan lock i tio minuter. 
5. Lägg i tofu, zucchini och salladslökar. Sjud i tio minuter till. Häll i sojan. Smaka av och servera.
Tips! Den som vill göra egen kimchi finner flera recept här på dn.se.