Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Recept

Tillbehör som fixar skivan

Nu drar det ihop sig till kräftfest, och vilka kan vara bättre lämpade att tipsa om passande tillbehör än två kockar som dessutom är fiskhandlare?

Ost och röror

Ost och bröd är nästan lika viktigt som kräftor på kräftskivan. Här är två recept på röror man kan bre på brödet och ett på ostkuber som marinerats i snaps.

Västerbottenostkräm:
1 sats
3 dl finriven västerbottensost
1 dl majonnäs
½ dl crème fraiche
salt och peppar

1. Rör ihop allt till en härlig kräm och smaka av med salt och peppar


O.P.- & kumminost:

1 sats
3 hg lagrad ost (t ex prästost, svecia, västerbottensost )
1 msk kummin
4-6 cl O.P. Anderson Aquavit
1 msk god olja, t ex kallpressad rapsolja

1. Kantskär osten och skär den i tärningar, stora som sockerbitar.
2. Rosta kumminen torr stekpanna och mixa den därefter snabbt i matberedare eller hacka med kniv.
3. Blanda kummin och den mindre mängden sprit. Lägg i osttärningarna och vänd runt. Smaka om det behövs ytterligare lite snaps. Runda av med oljan så osten inte torkar.
4. Förvara i tät burk eller plasta ordentligt. Osten håller bra i minst tre veckor i kylskåp.


Grönärtkräm:

1 sats
2 dl ärtor, tinade
2 msk olivolja
½ vitlöksklyfta, pressad
200 g Philadelphiaost
salt och peppar

1. Mixa ärtorna tillsammans med olja och pressad vitlök till en slät massa.
2. Tillsätt Philadelphiaost och smaka av med salt och peppar. Låt stå kallt så krämen stelnar något. Kan med fördel göras dagen innan.


Potatisbakelse med kantareller och bacon 

En matig potatisbakelse är ett bra komplement. 

blir 8-10 stycken
muffinsformar av papper
3 hg kantareller, rensade och delade
1 rödlök, finhackad
1 vitlöksklyfta, pressad
2 msk smör
8-10 kokta färskpotatisar
2 dl finriven ost (lagrad, typ prästost)
3 ägg
3 dl grädde
salt och svartpeppar
Toppning:
1 paket bacon (140 g)
1 ½ dl Philadelphiaost (eller crème fraiche)
3 msk finhackad gräslök

1. Sätt ugnen på 150 grader (varmluftsugn). Stek svamp, lök och vitlök i smör. Smaka av med salt och svartpeppar.
2. Dela potatisarna och fördela dem och svampblandningen i muffinsformarna. Fyll på med riven ost.
3. Blanda ägg och grädde och smaka av med salt och peppar. Fyll på så att det precis täcker och grädda i ca 10-15 minuter tills äggstanningen stelnat. Låt svalna.
4. Under tiden: Strimla och stek baconen så att det blir gyllenbrynt och knaprigt. Låt rinna av på hushållspapper.
5. Vid servering: Toppa med en klick Philadelphiaost, knaprigt bacon och gräslöken.


Kräftskagen

Vem kan motstå skagenröra? Så här i kräfttider görs den så klart på kräftstjärtar.

1 sats
500 g kräftstjärtar, avrunna
200 g majonnäs
100 g crème fraiche
1 kruka dill
1 msk riven pepparrot
2 msk löjrom (eller annan rom)
1–2 tsk citronsaft
salt och svartpeppar

1. Hacka kräftorna grovt. Blanda med majonnäs, crème fraiche, finhackad dill pepparrot och rom. Smaka av med citronsaft, salt och svartpeppar. Servera t ex på bröd.


Smördegslängd med färskpotatis

Smördegsplattor finns att köpa både kylda och frysta. Av dem och lite färskpotatis blir det ett gott, frasigt tilltugg.

1 smördegsplatta, (ca 3x1 ½ dm utkavlad)
Ca 15 medelstora kokta kalla färskpotatisar
2 dl crème fraiche
1-2 dl finriven vällagrad ost
3 msk finhackad gräslök
1 äggula till pensling

1. Sätt ugnen på 175 grader (varmluft). Kavla ut smördegsplattan så den blir ca 3 dm lång och 1 ½ dm bred. Skär av remsor, 1 cm breda, remsor och klistra som kant på vardera sidan med hjälp av uppvispad äggula. Tryck till kanten med en gaffel och pensla även kanterna med äggula.
2. Skiva potatisen och blanda med crème fraiche, finriven ost samt finhackad gräslök.
3. Lägg potatisblandningen på smördegslängden. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 10-15 min. Sänk värmen till 150 grader och grädda ytterligare ca 10 minuter.
4. Se till att den är ordentligt gräddad i botten! Låt svalna på galler


Potatisbakelse med blomkål

En matig potatisbakelse är ett bra komplement.
blir 8-10 stycken
muffinsformar av papper

½ blomkålshuvud
4 dl grädde
2 dm purjolök
1 msk smör
8-10 kokta mindre färskpotatisar
2 dl finriven ost (lagrad, typ prästost )
3 ägg
salt
Toppning:
1 ½ dl Philadelphiaost
picklad rödlök

1. Sätt ugnen på 150 grader (varmluftsugn). Dela blomkålen i små buketter och koka dem mjuka i grädde och lite salt. Sila av och låt svalna. Spara grädden.
2. Strimla purjolöken och stek den mjuk i smöret.
3. Dela potatisarna, krossa blomkålen lite.
4. Fördela potatis, blomkål, purjolök och ost i muffinsformarna.
5. Vispa ihop ägg och blomkålsgrädde, smaka av med salt och peppar och fyll på i formarna så att det precis täcker.
6. Grädda i ugnen ca 10-15 minuter. Låt svalna.
7. Vid servering: Toppa med Philadelphiaost och picklad rödlök.


Picklad rödlök:

1 rödlök i tunna skivor

½ dl ättika
1 dl socker
1 ½ dl vatten

1. Koka upp socker, ättika och vatten i en kastrull. Dra av från värmen och lägg ner löken i kastrullen. Låt svalna i lagen. Låt stå minst en timme men håller ca två tre veckor.


Foccacia på två sätt:

Nybakat bröd är perfekt på festen. Den här enkla foccacian kan också göras i en variant med dill.

1 bröd
½ paket jäst (25 gr)
3 dl ljummet vatten
½ dl olivolja
(ev 1 kruka dill)
ca 7 dl vetemjöl special
1 tsk salt
olivolja
flingsalt

1. Smula ner jästen i en bunke. Rör ut den i ljummet vatten. Tillsätt olivolja, vetemjöl och salt och arbeta till en smidig deg i degblandare. Låt jäsa ca 40 minuter.
2. Sätt ugnen på 175 grader (varmluft). Stjälp upp degen på oljad plåt eller på bakplåtspapper. Tryck ut den till en ganska platt bröddeg, ca 2 cm tjock, och låt jäsa igen, ca 30 min.
3. Tryck små gropar med fingrarna och ringla över rikligt med olivolja samt strö över flingsalt. Grädda ca 20-25 minuter. Om du har termometer så ska innertempreturen vara 97 grader. Låt svalna på galler.


Variant med dill:

Mixa en kruka dill med ½ dl olivolja till en grön och fin olja som sedan används direkt i brödet.

Tips:
Om du vill förbereda brödet dagen innan blandar du degen som ovan men med kallt vatten. Låt jäsa i kyl med plast eller handduk över.
Dag 2: Gå vidare vid punkt 2. Då kan dock jäsningen bli något längre.


Långbro krondillssnaps

Gör egen snaps till kräftor Här smaksatt med citronskal, honung och krondill. Låt inte själva dillen vara med för länge för då blir snapsen fadd i smaken. När den väl är silad går den bra att spara. Recept: Bodil Andersson

1 flaska brännvin special
4 stora stjälkar krondill (stjälkar och blommor)
1-2 msk flytande honung
½ liten citron, rivet skal

1. Plocka krondillen i mindre bitar.
2. Skär citronskalet tunt – med så lite som möjligt av det vita på skalet.
3. Lägg ner alla ingredienser i en plåtbunke och häll över brännvinet. Se till att blanda så honungen löser sig.
4. Låt stå svalt i 2-3 dagar.
5. Sila av – gärna genom kaffefilter så att de gula fröna helt kommer bort.
6. Häll på vacker flaska och stick gärna ner en hel krondillsblomma som dekor innan servering.