Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Mat & Dryck

Välkomna sommaren med en rykande fest

Kockarna Lena Fantenberg och Hanna Wiik-Hansen bjuder in till grillfest.
Kockarna Lena Fantenberg och Hanna Wiik-Hansen bjuder in till grillfest. Foto: Anette Nantell

När kockarna Lena Fantenberg och Hanna Wiik-Hansen bjuder in till grillfest går mycket att förbereda – så att man får mer tid att umgås med gästerna.

Hanna Wiik-Hansen är kallskänkschef på Långbro värdshus och Lena Fantenberg är kock på restaurang Asplund. Här är sju av deras recept, sommarsmart mat på grillen.

Grillad gemsallad
 med ramslökspesto. Gemsallad är små, täta salladshuvuden som passar bra att grilla. Ramlökspesto passar till salladen.

Böcklingmacka med betor 
och färskost. Många av ingredienserna kan förberedas dagen innan. Värm gärna böcklingen lite på grillen så smakar den mer.

Långbakad och grillad rostbiff 
med kryddrubb. Genom att förbaka rostbiffen hel i ugnen först går det snabbt att grilla när det är dags, men man får ändå den goda grill­smaken.

Två goda såser till grillat. Såserna passar till både grönsaker och kött. Förvara dem i kylen.

Morots- och halloumislider. En slider är en liten burgare, som i detta fall görs utan kött. Den blir bäst om man förbereder den dagen innan, och bara 
grillar vid servering.

Grillad kålsallad. Pak choi är ett slags asiatisk kål som är 
saftig och god. Den grillas och blandas med rostad spetskål till en ljummen sallad.

Grillad sockerkaka med 
varm jordgubbssallad 
och vaniljgrädde. Sockerkakan kan du baka i förväg. Om man låter jordgubbarna bli lite ljumna så saftar de sig och blir extra goda.

  • Läs mer:

Grillvin och mat som matchar varandra

Så undviker du att bli sjuk när du grillar 

Läs mer om mat och dryck här

Kockarnas bästa grilltips

Våga testa nya saker – det mesta blir gott att grilla.

Förbered maten så att du hinner umgås med gästerna.

Ha tålamod och vänta 
in glöden.