Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Tre män sköts ned i lokal i Malmö

00:38. Tre män är skadade efter en skottlossning i en föreningslokal i Malmö. Två av dem har livshotande skador, enligt Region Skåne.

En gärningsman öppnade eld i en föreningslokal i Malmö på söndagsmorgonen. Tre män fördes till sjukhuset med skottskador. En av dem vårdas för livshotande skador, en för allvarliga. Den tredje skadades lindrigt och har kunnat lämna sjukhuset.

– Han tar fram en pistol och skjuter fyra gånger i taket. Sedan riktar han pistolen mot människorna och skjuter, säger ett vittne till DN om händelseförloppet.

Strax före klockan sex på söndagsmorgonen larmades polisen av flera människor om en skottlossning i Malmö. När polisen kom till platsen var tre personer skadade.

I lokalen pågick en tillställning med 60–70 personer. Tre män fördes till sjukhuset med skottskador. Polisen arbetade under hela söndagen med att förhöra personer som sett hela eller delar av händelsförloppet.

Under måndag förmiddag vårdades fortfarande en man, född 1992, för livshotande skador, och en man, född 1997, för allvarliga skador. En tredje man, född 1999, skadades lindrigt och har kunnat lämna sjukhuset.

Polisen har i nuläget ingen gripen och den tekniska undersökningen pågår fortfarande. Polisen har rubricerat dådet som försök till mord alternativt försök till dråp.

Foto: Anders HanssonTre personer skadades vid skottlossningen. Foto: Anders Hansson

Skottlossningen är enligt polisen kopplad till ett bråk utanför lokalen tidigare under natten. En handfull festdeltagare ska då ha börjat bråka med en ensam person på trottoaren. Andra festdeltagare ska ha särat på dem och den ensamma personen begav sig därifrån.

Vid sextiden kommer tre personer till lokalen och en av dem avlossar skott upp i taket. Festdeltagare går emot männen och då börjar minst en av dem skjuta urskillningslöst mot folkhopen.

Ett ögonvittne, som var inne i lokalen, bekräftar historien för DN att en oinbjuden man kom till tillställningen under natten varpå ett gräl uppstod – och därefter kom tillbaka med sällskap.

– Den andre mannen frågar vem det är som har bråkat och skrek ”Vem slog min bror?”, sedan tar han fram en pistol och skjuter fyra gånger i taket. Sedan riktar han pistolen mot människorna och skjuter. Tre personer träffades, säger vittnet till DN.

Foto: Anders HanssonPolisen på plats vid akutmottagningen. Foto: Anders Hansson

När polisen kom till platsen på morgonen, som fortfarande är avspärrad vid 14-tiden, var det stökigt. 

– När jag kom hit stod polisen och höll tillbaka upprörda personer som ville in mot lokalen, förbi avspärrningarna. En person togs omhand och fördes bort i en polisbil, säger Anders Hansson, DN:s fotograf på plats.

Foto: Anders HanssonFoto: Anders Hansson

När DN besöker akutmottagningen vid 08-tiden på söndagsmorgonen står en polispatrull vid dörren och ber alla som går in att identifiera sig. Utanför ingången sitter ett 20-tal vänner och bekanta till de skadade.

– Några har sina mobiler i handen för att följa nyheterna, några gråter, säger DN:s fotograf Anders Hansson.

Enligt sjukhusets pressjour är avspärrningen en rutinåtgärd.

– Vi vidtar vissa åtgärder vid skottlossning och har poliser på plats då, säger Anna Möller, pressjour vid Region Syd.

Vittnen har uppgett för polisen att de har sett personer som kan ha med skottlossningen att göra lämnat platsen i bil. 

– Vi är intresserade av observationer av två bilar som lämnade platsen efter skottlossningen. En mörk bil med flera personer och en ljus, kanske vit, med en person i. De ska ha kört mot Dalaplan, säger Nils Norling, presstalesperson på Malmöpolisen.

Två personer greps under söndagen men släpptes igen samma dag, utan några misstanker riktade mot dem. På måndagseftermiddagen har polisen varken någon gripen eller någon misstänkt.

– Vi har ett stort jobb kvar att höra ytterligare vittnen som varit i festlokalen, säger Nils Norling.

Under söndagen uttalade sig Sveriges justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) om skottlossningen på Twitter. Där skriver han att han ser ett behov både av ökade satsningar på polisen och en skärpt vapenlag.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.