Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Det här händer med ditt paket

 

Du klickar hem ett nytt par skor eller en dator och bara några dagar senare packar du upp ditt paket. Men vad händer däremellan? Så här ser paketets resa ut innan din e-handlade vara når dig.

 

1. Paketet hämtas upp

Paketet hämtas av en av PostNords chaufförer hos företaget som du beställde varan från. Därifrån körs det till en så kallad distributionshubb, i princip en omlastningsplats där skåpbilar sammanstrålar för att lasta om alla paket i större lastbilar. Därefter körs de vidare till en av landets sex paketterminaler.

Visste du att...

...vi klickar hem varor på nätet som aldrig förr. Förra året omsatte e-handeln knappt 58 miljarder kronor. Bland de populäraste varorna hittar vi kläder och böcker, enligt E-barometern årsrapport 2016.

2. Paketet sorteras på en terminal

Detta steg kallas för uppsamling. Alla paket lastas upp på en stor maskin, adresskorten läses av och paketen sorteras utifrån riktning – om ett paket exempelvis ska till Ystad sorteras det till terminalen i Malmö. Maskinerna sorterar upp emot 20 000 paket i timmen. Därefter lastas paketen för att transporteras till nästa terminal.

Visste du att...

...tack vare att vi handlar mer på nätet har sorteringen av paket blivit allt mer högteknologisk. I början av 1990-talet började PostNord använda maskiner, innan dess sorterades allt för hand.

Det här gäller när du hämtar ut paket

3. Paketet färdas genom landet

Lastbilar används för att transportera paketen till nästa terminal. För att spara både miljö och pengar lastas bilarna med så lite luft som möjligt. Paketen staplas som i spelet Tetris, med de största och tyngsta paketen i botten.

Visste du att...

...det finns flera projekt för att minska miljöpåverkan från godstrafiken. Bland annat görs tester med en elväg mellan Arlanda och PostNords logistikcenter i Rosersberg som laddar ellastbilar via en skena.

4. Paketet sorteras på nytt

När paketet har levererats till nästa terminal sorteras det på nytt i maskin. Denna gång sker en finsortering. Till skillnad från på förra terminalen, då alla paket sorteras i tio olika riktningar, sorteras paketen i upp till 700 riktningar. Dessa riktningar motsvarar till exempel ett ombud eller en skåpbil som ska köra till ett område där paketen levereras direkt till dörren.

Visste du att...

...för fem år sedan behövde en terminalarbetare hålla alla gatunamn i huvudet för att kunna sortera. Numera sköts allt med en handdator i stället.

Nu har du fler valmöjligheter vid hemleverans

5. Paketet delas ut

Föraren lastar sin bil med de sorterade paketen och kör dessa till ett ombud eller levererar paketet direkt hem till din dörr.

Visste du att...

...mellan 350 000 och 400 000 paket delas ut av PostNord varje dag. I höstas, under den allt mer populära shoppinghelgen Black Friday, delades rekordmånga paket ut – över 500 000 stycken.