Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Blommorna efter dådet togs bort

Under natten mot tisdagen togs blommorna, som hedrade offren för lastbilsdådets offer, bort från Drottninggatan och Sergels torg i Stockholm.

I mer en än veckas tid hade blomsterhavet i centrala Stockholm vuxit. När stängslet vid avspärrningen blev för tungt flyttades blommorna till trappan ned mot Sergels torg, där människor fortsatt att hedra offren.

Under natten mot tisdagen togs blommorna i trappan, tillsammans med de andra spontana minnesplatserna på Drottninggatan, bort av stadens gatukontor.

Inför händelsen förberedde sig personal från Stadsmuseet på att vara på plats under natten för att dokumentera även städandet och sedan spara ett urval av föremålen till framtiden.

– Det blir ett mycket litet urval av saker som folk har lämnat. Det är otroliga mängder. Vi kommer att ta ett representativt urval ting. Och så har vi dokumenterat noggrant och vi har också vår insamling av berättelser som folk skrivit. Men det är självklart att vi ska ta några saker. Kanske en del teckningar och gosedjur, sade Anna Ulfstrand vid museet inför händelsen.

Stadsmuseet har under tiden blommorna och andra saker har samlats på platserna inte velat störa utan låtit minnesplatserna vara intakta, även om vädret riskerat att slita och förstöra föremålen.

– Men när trafikkontoret ändå ska ta bort dem känns det som rätt tillfälle för oss att göra en insamling. Det känns viktigt att vara där då, och inte att göra det innan, sade Anna Ulfstrand.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.