Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Nyheter

Kriminologen: Nu krävs radikala åtgärder

Den senaste tidens explosionsartade ökning av dödlig våld i den kriminella miljön är djupt oroväckande, enligt krimino­logen Mikael Rying. Nu krävs det snabba åtgärder för att bryta framväxten av det parallell­samhälle som redan tycks ha fått starkt fotfäste – särskilt i våra mest utsatta förorter, anser han.

– Utan närmare analys är det svårt att definiera de exakta orsakerna till varför det dödliga våldet plötsligt ökat så snabbt.

– Det är dock är uppenbart att de värderingar som styr i det parallellsamhälle som den kriminella miljön utgör är svåra för oss att förstå. Många skjutningar sker av skäl som generellt uppfattas som bagatell­artade, säger Mikael Rying, en av Sveriges främsta experter på dödligt våld.

Enligt Mikael Rying är det sanno­likt att så väl gärningsmän som offer, som i majoriteten av fallen är unga män som växt upp i socio­ekonomiskt utsatta områden, lever i ett parallellsamhälle där man som individ snabbt utvecklar ett känslo­mässigt skal. De har ofta empati­störningar och låg impulskontroll.

De senaste morden i den här miljön visar också att man skjuter för att döda, det handlar inte om att skrämma eller skada.

– Vi ser också att har man en gång blivit indragen i den här miljön så sitter man fast, det är otroligt svårt att ta sig ur, säger ­Mikael Rying.

Enligt Rying är det nu hög tid att inse att detta är långt ifrån bara en polisiär fråga.

– Utan väldigt starkt stöd från civilsamhället i övrigt kommer det att bli väldigt svårt att bryta den här utvecklingen. Nu krävs det ­någon form av ”masterplan” från våra ­politikers sida. Utan radikala åtgärder finns risken att det här bara kommer att fortsätta, säger han.