Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Bostad

”Jag vill forma världen som jag vill”

Foto: Fredrik Funck

Illustratör, formgivare och författare. Bokaktuella Lotta Kühlhorn varvar sina åtaganden.

– Varje gång jag får ett uppdrag så blir jag besatt av det, och förälskad. Jag vill forma världen som jag vill ha den. Men jag vill verkligen tolka uppdragen på rätt sätt.

Det säger Lotta Kühlhorn. Många har charmats av hennes färglada bokomslag, tygmönster och porslin med viss retrokänsla. Men det är inte hela hennes palett.

– Jag älskar svartvitt och gråskalan, fast ibland är det svårt att få göra sådana omslag.

Privat är Kühlhorn svag för loppisprylar.

– Jag tycker det är konstigt att människor dör, men deras saker finns kvar. Det är orättvist. Eller, det är kanske barnsligt att säga, men det är märkligt.

Det här har Lotta hemma i soffan:

1. Burken
”Den är grymt fin, den perfekta tingesten. Jag har fått den i present av Ines, en före detta svärdotter. Den är nog för senap, men nu är det flingsalt i den. Jag gillar verkligen färgen, och formen. Jag tror det är ett loppisfynd. Jag älskar loppisar men kan bli stressad av dem också, för jag vill ha så mycket. Det är som ett krig inuti mig. Nu hoppar jag över de flesta.”

2. Glasen
”De har jag fått av mina svärföräldrar, många av de fina saker jag har jag fått av dem. Glasen är finska och förmodligen från 1960-talet. Den röda färgen tror jag inte man för använda längre, den var giftig. Otroligt vackra! Vi använder dom alltid till vatten när vi har vin. Ett enda glas har gått sönder av de tolv vi haft i mer än 20 år. Jag tror de kan vara värda lite, men egentligen har jag ingen aning.”

3. Kaffekoppen
”Den har jag normalt på jobbet och jag behöver den för att kunna arbeta. Jag börjar alltid dagen med att diska den. Jag jobbar med två av mina barn och de har också var sin, men de diskar inte sina. Den är köpt på loppmarknad i Brooklyn, New York. Jag älskar att den är av opakt glas. Och man blir glad av det rödvita mönstret, det ger mig en känsla av att resa.”

4. Elbasen
”När jag var tolv hade vi ett hitte på-band i skolan fast vi inte spelade. Black Queen hette vi, tror jag, och skulle låta som Queen och Blue Öyster Cult. Jag sydde tuffa slängkappor. Jag har alltid identifierat mig med att vara basist och pratat länge om det men har aldrig haft tid med musik. Men så började jag spela förra hösten, en gammal kompis lovade att ge mig lektioner. Det har varit väldigt kul och avkopplande.”

5. Asken
”Den har jag också hittat på en loppis, i Frankrike. Jag hade kunnat betala hur mycket som helst, men den var inte så dyr. Jag älskar att bada i havet och den är som ett sommarminne. Vi har för lite snäckor hemma, tycker jag. Jag har tänkt att jag ska göra något mer med snäckor, limma upp dem på väggarna, göra en lampa av dem eller något. Men jag måste nog göra klart det innan sambon kommer hem, haha.”

6. Saxen
”Den var min farmors, som var textillärarinna i Tyskland. Den var en av de saker jag ärvde när jag var runt 20 år. Det är en tung och bra sax, tysk kvalitet. Jag använde den som en symbol i en bok om mönster. Nu tycker jag att den har blivit speciell eftersom hon hade den i sitt jobb också. Jag kan bli kär i saker. Det är viktigt hur saker jag har omkring mig ser ut. Gillar jag dem inte så byter jag ut dem.”

Fakta. Lotta Kühlhorn

Ålder: 52 år.
Bor: Södermalm.
Familj: Sambo, tre söner.
Gör: Varvar mellan att vara författare, formgivare och illustratör.
Aktuell: Med boken ”Frukt & grönt – recept från mitt kök och skafferi”.
Favoritformer i stan: ”Det är fascinerande hur mycket man kan upptäcka om man tittar upp. Det finns en väldigt fin gallergrind i form av blommor och grenverk i Gärdets tunnelbana. På väggen bakom är det målat färgfält som passar ihop otroligt fint med det.”