Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Bostad

”Jag vill fortsätta göra skillnad”

Innan Karin Enström blev heltidspolitiker var hon kapten i amfibiekåren, något hon har haft nytta av i politiken.
Innan Karin Enström blev heltidspolitiker var hon kapten i amfibiekåren, något hon har haft nytta av i politiken. Foto: Fredrik Sandberg TT

Hon är en av få försvarsministrar som har haft en militär bakgrund. En styrka även i fredstid, menar Moderaternas Karin Enström.

Försvarsministern har en speciell roll i dessa oroliga tider. Där finns både försvars-, säkerhets- och utrikespolitiken som skär in i varandra – och där fanns också Karin Enström fram till valet 2014.

I dag är hon Moderaternas utrikespolitiska talesperson och frågorna som engagerade henne som försvarsminister är i dag än mer aktuella: Svenskt Natomedlemskap, samarbete inom EU, Nato och FN, och Sveriges internationella fredsfrämjande insatser.

– Ett område som har varit viktigt för mig är Sveriges långa engagemang i Afghanistan och det ibland mycket svåra arbetet att förbättra tillvaron för människorna i landet.

Hon tillhör det fåtal svenska försvarsministrar som har en militär bakgrund. Innan hon blev heltidspolitiker var hon kapten i amfibiekåren. Ett yrkesval hon halkade in på av en slump efter gymnasiestudierna i Eskilstuna. Karin Enströms bror gjorde lumpen, hon blev nyfiken och sökte själv.

– Det var för att få testa sig själv, prova sina gränser i en annan miljö, och se vad man klarade av.

Som tjej var hon i klar minoritet på Vaxholms kustartilleriregemente, KA 1, en av sex kvinnor bland hundratals soldater.

Vad innebar den erfarenheten?

– Man fick prövas som individ, och senare i sitt ledarskap vara den som måste få saker och ting att fungera trots både praktiska och mänskliga problem. Jag tror att jag har haft nytta av det, inte minst i politiken. Det är svårare att vifta bort argument från någon som har egen erfarenhet. Kanske särskilt om den personen är en kvinna.

Politiken då? Man kan tro att hon kommer från en gedigen moderatsläkt med tanke på att båda syskonen liksom hon har gått in i partipolitiken. Men riktigt så var det inte. Mamma var lärare och pappa läkare, och ingen av dem var politiskt engagerad.

– Men ett samhällsintresse har alltid funnits, och det har alltid varit diskussioner om vad som sker. Så intresset väcktes ju tidigt.

Karin Enström gick med i Moderata ungdomsförbundet, Muf, medan det kalla kriget fortfarande pågick och frågor om frihet och försvar var på tapeten. Hon anade inte då att hon senare som försvarsminister skulle genomföra en omfattande försvarsreform.

På fritiden umgås hon gärna med familjen på sommarstället eller hänger med barnen på allt från innebandymatcher till spelningar med sonens rockband. Ska hon koppla av hemma heter favorit-tv-serierna ”Homeland” och ”House of cards”.

Framtiden tar hon en valperiod i taget. Fördelen med att vara riksdagsledamot är att man minst vart fjärde år får tillfälle att tänka till om man fortfarande har något att ge. Hittills har hon blivit kvar.

– Balansen mellan familj och politiska uppdrag inte är lätt alla gånger, men det är så intressant och ger mycket tillbaka. Och jag vill fortsätta bidra och göra skillnad.

Karin Enström.

Gratuleras till: Fyller 50 år den 23 mars.

Gör: Riksdagsledamot och yrkesofficer. Nya Moderaternas utrikespolitiska talesperson och tidigare försvarsminister.

Bor: Vaxholm.

Familj: Gift med Anders, tre barn mellan 12 och 20 år.

Så firar jag födelsedagen: ”Med en stor familjelunch på påskafton, och kanske en fest lite längre fram.”

Om att fylla 50: ”Ett tillfälle till reflektion.”

Läser just nu: ”’Syrien brinner: hur revolutionen mot Assad blev ett inbördeskrig’ av Aron Lund. Och Malcolm Gladwells ’David och Goliat: konsten att slåss mot jättar’, som är en finurlig och tankeväckande bok om att vad som till synes är en nackdel faktiskt kan vara en fördel.”

På fritiden: ”Jag gillar att åka skidor på längden, och att cykla. Gärna tillsammans med så många familjemedlemmar som möjligt.”