Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Bostad

Nassim Al Fakir: ”Jag försöker att undvika speglar”

Nassim Al Fakir hemma i soffan.
Nassim Al Fakir hemma i soffan. Foto: Eva Tedesjö

Barnfavorit. Nassim Al Fakir byter pukor mot paljetter i ”Let’s dance”.

I Nassim Al Fakirs lägenhet i Vasastan, där han bor med sångaren Lina Hedlund och deras son, finns det instrument överallt.

Under borden. På väggarna. Ett hänger till och med från taket.

– Jag samlar på instrument som ser ut att vara bra, men går att använda om man behöver bränna upp eller slå sönder dem. Det kan vara bra att ha om tillfället dyker upp, säger Nassim Al Fakir – kreativ, rolig och lite tokig.

DN har träffat en mångfacetterad artist som precis slipar på sitt rumbaframträdande i årets ”Let’s dance”.

1. Mokabryggaren
”Det första jag gör när jag vaknar på morgonen är att sätta på kaffet. Jag ligger aldrig och drar mig i sängen, som Lina gör. Upp och jobba! Och inget är bättre än en god kopp kaffe. Men bra kaffe är inte lätt att få tag på, så jag tar ofta med mig min mokabryggare på resor eller till jobbet. Jag dricker aldrig bryggkaffe!”

2. Medaljen
”Jag fick medaljen första gången jag tävlade i crossfit och den symboliserar min kärlek till träning. Tidigare berättade jag inte att jag tränade, eftersom folk blev provocerade. Crossfiten har gjort mig mindre utseendefixerad och numera undviker jag speglar. Träningen handlar mer om att gå in i mig själv. Men visst, jag gillar det jag ser i spegeln. Nej, jag vann inte tävlingen, men jag hade roligast av alla.”

3. Trumman
”Jag är bra på trummor. Att upptäcka det tidigt gav mig styrka och självförtroende. Som vuxen har jag insett att det var därför jag inte tog åt mig när andra barn pekade på mig för att jag var lite annorlunda. Eftersom mina föräldrar har olika religioner och vi är så många – 23 familjemedlemmar – har vi valt att inte fira jul, påsk eller ens födelsedagar. Musiken blev i stället det som höll oss samman.”

4. Lampan
”Plötsligt fick jag bara en idé: jag gör en lampa! En musiklampa!

Jag får många knäppa idéer, och jag försöker alltid se till att de förverkligas. Jag har gjort många möbler och det är inte slutresultatet som är det viktigaste, det är kreativiteten jag går igång på. Jag älskar den här lampan, men om Lina vill slänga den är det ok. Jag har tittat klart på den.”

5. Fotografi
”Vi hade tidigare gått igenom ett väldigt jobbigt missfall som höll på att kosta Lina livet, så när vår son föddes var känslan enorm. Jag minns ett ögonblick första dygnet, när hon och Tilo sover och det plötsligt börjar bubbla i bröstet på mig. Så coolt! Det var som att taket lyfte, atmosfären vidgades och jag kunde andas mera. Där insåg jag att en hemsk historia hade slutat och en fantastisk saga börjat.”

6. Kameran
”Bilder har blivit ett av mina största intressen, jag lägger ned stort arbete på dem. Jag har en kamera där det är lätt att lägga över bilderna på sociala medier. Jag är väldigt aktiv där och lägger ofta upp bilder på mig halvnaken. Jag vet, det låter lite motsägelsefullt när jag samtidigt undviker speglar. Men genom kameralinsen ser jag min kropp som något annat, som ett konstprojekt.”

Fakta. Nassim Al Fakir

Ålder: 39 år.

Familj: Sambon Lina Hedlund och sonen Tilo.

Bor: Vasastan.

Gör: Musiker, skådespelare och programledare.

Aktuell med: Deltagare i årets ”Let’s Dance”.