Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Repliker

”Förslaget skulle leda till att inre marknaden löses upp”

REPLIK DN Debatt 4/9. John Hassler och Hans-Werner Sinn föreslår att vi borde låta Storbritannien plocka russinen ur EU-kakan. Om vi skulle tillåta ett sådant tillvägagångssätt, så skulle den inre marknaden lösas upp, skriver Michel Barnier, EU:s chefsförhandlare i förhandlingarna mellan EU och Storbritannien.

Ekonomiprofessorerna John Hassler och Hans-Werner Sinn beskriver i sin artikel EU:s position när det gäller Brexitförhandlingarna, och särskilt vårt mål att värna den väl fungerande inre marknaden inom EU, som en "vedergällningsstrategi" som riskerar att leda till "handelskrig" med Storbritannien.

Det var Storbritannien som beslutade att lämna EU. Storbritanniens regering beslutade att lämna tullunionen och den inre marknaden. Detta är bara fakta och konsekvensen av ett politiskt beslut i Storbritannien, och inte en vedergällning från EU:s sida.

Författarna föreslår att vi borde låta Storbritannien plocka russinen ur EU-kakan. Om vi skulle tillåta ett sådant tillvägagångssätt, så skulle den inre marknaden lösas upp. Det är en omöjlighet att tillåta att ett land får behålla den inre marknadens alla fördelar när det beslutar att lämna de reglerings-, tillsyns- och verkställandestrukturer som utgör grunden för fri rörlighet för varor, tjänster, kapital och personer.

Det är näringslivet i EU, inklusive de svenska och de tyska företagen, som förlorar mest om den inre marknaden löses upp. Därför har EU:s stats- och regeringschefer insisterat på att oavsett vilket avtal som sluts mellan EU och Storbritannien, så måste detta respektera den inre marknadens integritet.

Europeiska rådet har uttryckt att det vill se ett ambitiöst och omfattande handelsavtal med Storbritannien när landet lämnar EU. Vi är beredda att inleda förhandlingar om ett nytt partnerskap med Storbritannien, inklusive områden som försvar, säkerhet, forskning och innovation, så snart vi har en överenskommelse med Storbritannien om vad utträdet ur unionen innebär för EU-medborgares rättigheter i Storbritannien och brittiska medborgares rättigheter i EU samt Storbritanniens ekonomiska förpliktelser och frågan om nya gränser, särskilt på Irland.

DN Debatt. 4 september 2017

Debattartikel

John Hassler, professor vid IIES Stockholms universitet och Hans-Werner Sinn, president emeritus vid Ifo Institute och professor vid universitet i München:
”EU:s hårda Brexit-position riskerar leda till handelskrig”

Repliker

Peter Kleen och Mats Ringborg, seniora rådgivare vid tankesmedjan Global utmaning:
”Verklighetsfrämmande påståenden om Brexit”

Ann Linde (S), EU- och handelsminister:
”Att stå upp för EU:s grunder är inte att starta handelskrig”

Michel Barnier, EU:s chefsförhandlare i förhandlingarna mellan EU och Storbritannien:
”Förslaget skulle leda till att inre marknaden löses upp”

Slutreplik från John Hassler och Hans-Werner Sinn:
”Handel och fri rörlighet utgör ingen odelbar enhet”

Läs fler artiklar på DN Debatt.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.