Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Repliker

”Vår kyrka måste våga vara kyrka”

Är alla religioner lika sanna? Fem präster i Stockholms domkyrkoförsamling ställer frågan på DN Debatt (19/8). Man anar att prästerna vill besvara frågan med ja. Men svaret är självklart nej, skriver Erik J Andersson, Evangelisk luthersk mission.

Alla religioner är inte lika sanna. Det enda sätt på vilket de skulle kunna bli det är att de alla var falska och inte rymde några positiva (sanna) element.

Alla religioner är inte lika sanna för de erkänner inte samma värden och de erkänner inte varandra. Den religion som ledde till att 39 anhängare begick kollektivt självmord i San Diego i mars 1997 kan omöjligt vara lika sann som den romersk-katolska kyrkans tro som tar avstånd från självmord (Katolska kyrkans katekes 2280-2283).

Och när buddhismen talar om gudar eller gudomligheter så motsvarar det inte någon gud med ”högre skaparkraft eller universell makt som i vissa andra religioner”, enligt Trudy Fredriksson, ordförande i Sveriges Buddhistiska Samarbetsråd (i skriften Uppvaknandets vägar utgiven av Nämnden för statligt stöd till trossamfund 2013). När en buddhist ber till en gudomlighet är det alltså inte en bön till samme gud som en kristen ber till. De flesta stora religioner gör egna anspråk på sanning som utesluter att sanningen i samma grad kan finnas i ett annat religiöst samfund.

De fem stockholmsprästerna lyfter fram två svenska ledarprofiler i sin artikel. Ärkebiskop Nathan Söderblom, som tog initiativ till ett stort ekumeniskt (allkristet) möte i Stockholm år 1925 och Fredrik Reinfeldt som nyligen sommarpratat i radio.

Söderblom lyckades samla många kyrkoledare, men inte från den romersk-katolska kyrkan, det största kristna samfundet, eller från pingströrelsen som växte snabbare än någon annan del av kristenheten under 1900-talet. Och flera av de stora protestantiska kyrkor som företräddes vid mötet i Stockholm för nittio år sedan har gått liknande vägar efter det: tydlig marginalisering i de samhällen där de verkar. Ekumenismen har inte lett till större inflytande från kristendomens sida på människors liv och väl.

Domkyrkoförsamlingens präster vill ha samtal och möten mellan företrädare från olika religioner. Det är en god ambition. Man vill att vi ska våga vägra hata varandra. Också det är en fantastisk uppmaning. Men av den följer inte att vi alla måste tro och bekänna det samma. Eller ens att vi behöver erkänna varandras tro. Tvärtom blir det samtal bäst där jag vågar älska min nästa trots att jag menar att han tar fel på viktiga punkter när det gäller tro och liv.

Reinfeldt varnade för religiösa ledare som utnyttjar religionen för sina egna syften. Det menar jag är just vad att de fem stockholmsprästerna gör när de vill leda Svenska kyrkan i en riktning där hennes byggnader blir plats för muslims trosutövning eller buddhistiska ceremonier. Vår kyrka måste våga vara kyrka. Den kristna Bibeln och Svenska kyrkans bekännelseskrifter talar om en Gud och en väg till honom. Den vägen heter Jesus.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.