Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Bokrecensioner

Maria Hamberg får fatt i livsvillkoret som så ofta slår till

Veckans e-bok. När jag först hör talas om Maria Hambergs roman ”Till min allra bästa vän”, som handlar om en 18-årig svenska som åker till London som au pair under tidigt 70-tal, föreställer jag mig en skildring av hur en ung svenska möter något nytt och kul, absolut något mer vibrerande än Örnsköldsvik.

Men det nya hon möter är inte Swinging London. Hemmadottern Kristina blir inte vild av att lämna mor och far på gården, hon sugs inte upp av en ny era. I stället chockas hon av klassamhällets mest direkta uttryck, hur frun i hennes engelska familj behandlar henne med förakt. Den sortens klassaggressioner som faktiskt inte har märkts så tydligt i hennes svenska landsortsuppväxt.

När de små barnen är nattade blir Kristina sittande på sitt lilla rum i London. Hon äter och hon läser. Vecken i hennes prydliga plisserade kjol blir allt mindre skarpa i takt med att höft- och rumpmått växer.

Med den där lilla fina detaljen – plisseringarna som tappar skärpan – får Maria Hamberg fatt i livsvillkoret som så ofta slår till, detta att människor på något sätt förblir sig själva. London är ingen fe som trollar bort Kristinas osäkerhet och okunskap om den stora världen.

Vad London ger henne, är hennes livs första riktigt nära vän, en själsfrände, en bosom friend, som Anne på Grönkulla kallade sin Diana. Kristina lär känna Anabell från Wales, au pair i våningen under.

Romanen blir en fin skildring av deras vänskap, av intimiteten, värmen och lojaliteten mellan två kvinnor under många decennier. Inte sentimentalt, inte utan komplikationer, men med känsla för hur närheten till en vän kan vara en kompass i existensen, en stark förnimmelse av att ha ett slags själens beskydd.

Lika starkt lever berättelsen om Kristinas familj, den hukande mamman och den våldsamme pappan. Det finns något realistiskt finstilt i dessa två gestalter från ett äldre Sverige; även förtryckta mödrar kan vara för jävliga, liksom aggressiva fäder kan ha glimrande sidor.

”Till min allra bästa vän” är en berörande roman, som ställer stora frågor om livet och hur det egentligen blir. Vad är till exempel den berömda klassresan värd, om man inte också får leva ett liv i kärlek? Och så vikten av att åtminstone försöka berätta för människor att man älskar dem, innan de dör.

Så här enkelt får du gratis e-böcker från DN.

Boken finns tillgänglig som e-bok för DN:s prenumeranter på Upptäck DN. Gå in på upptack.dn.se för att ladda ned boken. Du loggar in med samma inloggningsuppgifter som på DN.se. Trevlig sommarläsning önskar vi på Dagens Nyheter!

Maria Hamberg, ”Till min allra bästa vän”

(Ordfront)

Tillgänglig mellan 15/7 och 12/8.

Har du frågor – gå in på DN.se/kundservice, så får du hjälp.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.