Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

300 000 svenskar dubbelbeskattas på pensionssparandet

Mer än 300.000 svenskar hade kvar sitt gamla pensionssparande 2016 trots att de inte får avdrag och därför blir dubbelbeskattade. Här är tips på hur du kan spara i stället.

Många svenskar fortsätter med avdragsgillt pensionssparande trots att avdraget avskaffats. Det gör att de blir dubbelbeskattade eftersom de måste betala inkomstskatt både under spartiden och när pengarna tas ut.

Nu när Skatteverket fått in kontrolluppgifter från banker och försäkringsbolag inför årets deklaration går det att sammanställa hur många som pensionssparade 2016.

– Vi har tagit fram statistik från de kontrolluppgifter som kommit in till oss, säger Kay Kojer, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Siffror som Skatteverket tagit fram till DN visar att det totalt var drygt 440.000 personer som pensionssparade förra året. Av dem är ungefär 120.000 näringsidkare och har kvar avdragsmöjligheten.

Maria Crofts: Det är svårt att bryta vanor men nu är det dags att göra slag i saken

När näringsidkarna räknats bort återstår 317.000 svenska pensionssparare. En mindre del av dem kan ha rätt till avdrag eftersom deras arbetsgivare inte betalar in tjänstepension. Men de flesta blir dubbelbeskattade.

– De som inte har tjänstepension är så få att de är på marginalen, säger Kay Kojer, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Under 2015, när avdragsrätten begränsades till 1.800 kronor per år, pensionssparade drygt 400.000 svenskar mer än de fick avdrag för. Mer än hälften av dem som pensionssparade 2016 ligger under gränsen på 1.800 kronor.

– Det kan tyda på att en del ändrade sitt sparande 2015 och att de låg kvar med samma belopp 2016, säger Kay Kojer.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Foto: Fredrik Sandberg / TT

Totalt för 2016 är det cirka 885 miljoner kronor som kommer att dubbelbeskattas. Statens extra skatteintäkt blir åtminstone 200 miljoner kronor när pengarna tagits ut.

Att avdragsrätten är borta betyder inte att man måste sluta spara till sin pension. Men det gäller att välja en annan sparform.

De skattemässigt bästa sparformerna för långsiktigt sparande är investeringssparkonto, ISK, och kapitalförsäkring. De fungerar som ett skal där du kan ha vilket sparande du vill, som till exempel sparkonto, fonder, och aktier.

De båda sparformerna har också gemensamt att kapitalet plus insättningarna under året beskattas varje år. Schablonskatten är 0,375 procent under 2017 och tas ut på hela kapitalet oavsett om det ökat eller minskat i värde under året, Skatten på 100 000 kronor blir till exempel 375 kronor i år.

Schablonskatten på sparandet bygger på statslåneräntan. Eftersom statslåneräntan är låg i dagsläget är schablonskatten också låg. Men det kan ändra sig när räntorna går upp så det är bra att ha lite koll på ränteläget.

Eftersom du betalar schablonskatten varje år är det lätt att se hur mycket pengar du har. Det som finns på kontot är ditt och ingenting går bort i skatt när pengarna tas ut.

En annan fördel med de här sparformerna är att du kan byta fonder och köpa och sälja aktier utan att behöva skatta för värdeökningen. Det innebär också att du får enklare deklarationer.

Det var likheterna mellan investeringssparkonto och kapitalförsäkring, men det finns skillnader också. Så här fungerar de båda sparformerna:

Investeringssparkonto

Är alltid avgiftsfritt, däremot kan du behöva betala avgifter för fonder och andra sparprodukter som du väljer inom sparformen.

Du kan inte välja en traditionell försäkring där förvaltaren sköter placeringarna och där du aldrig kan få ut mindre pengar än du satt in.

Pengarna går att ta ut när som helst vilket kan vara både en fördel och en nackdel. Behållningen ärvs av dina närmast anhöriga precis som andra tillgångar.

• Kapitalförsäkring

Se upp med avgifterna. Kapitalförsäkringar kan ha både en fast och en rörlig avgift. Till det kommer avgifterna på sparprodukterna, till exempel fondavgifter.

Hos en del bolag kan du välja en traditionell försäkring där en förvaltare sköter placeringarna och du aldrig kan få ut mindre pengar än du satt in. Det kan också vara möjligt att få månadsvisa utbetalningar.

En del bolag tar ut en avgift om man tar ut pengarna tidigare än efter 5 år. Det kan vara en fördel om man har lätt att ta ut sparpengarna i förtid.

Du kan själv bestämma vem som ska ärva din kapitalförsäkring.

Fakta.

Avdraget för privat pensionssparande begränsades till 1.800 kronor 2015 och slopades helt 2016. Avdraget har gjort att spararna i praktiken skjutit upp skatten tills pengarna tas ut och beskattas som pensionsinkomst.

Utan avdrag sker sparandet med skattade pengar som beskattas ytterligare en gång när pengarna tas ut. Privat pensionssparande går att ta ut tidigast från 55 års ålder.

De som har eget företag eller en arbetsgivare som inte betalar tjänstepension berörs inte av de nya reglerna. De får göra avdrag för pensionssparande med upp till 10 prisbasbelopp, vilket är 448.000 kronor 2017, men högst 35 procent av lönen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.