Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Allras revisor misstänker brott

Allras kontor. Arkivbild.
Allras kontor. Arkivbild. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Fondbolaget Allras revisor misstänker att ägare och styrelse kan ha begått brott, sannolikt förskingring. Det framgår av en skrivelse från revisorsfirman Deloitte till Bolagsverket.

I en kortfattad skrivelse till Bolagsverket förklarar Deloitte varför bolaget lämnar sitt uppdrag som Allras revisor i förtid.

I skrivelsen står att Allrakoncernen genomfört flera affärer som revisorn är mycket kritisk till. Deloitte ifrågasätter om de har varit i kundernas, pensionsspararnas, intressen. Dessutom menar revisorn att affärerna ”kan komma att ge upphov till skada för bolagen”. Slutligen skriver revisorn att de har funnit att ”misstanke om brott föreligger”.

I skrivelsen till Bolagsverket skriver inte Deloittes revisor rakt ut vad det är för brottsmisstanke de har. Men med ledning av de lagrum de hänvisar till är den rimliga slutsatsen att det handlar om förskingring eller möjligen trolöshetsbrott.

Just förskingring är misstanken i ett annat liknande fall, det som handlar om skandalbolaget Falcon Funds.

Under fredagen lämnade också Allra in en överklagan till Förvaltningsrätten i Stockholm och krävde så kallad inhibition

Allra är skyldig, enligt sitt avtal med Pensionsmyndigheten, att betala tillbaka spararnas pengar. De kommer då att placeras i statliga Såfan, PPM-systemets fond för de sparare som inte vill välja fonder.

– Det ska se inom loppet av dagar, möjligtvis någon vecka, säger Pensionsmyndighetens presschef Jimmy Larsson Hagberg.

Om Allra inte vill sälja, måste Pensionsmyndigheten vända sig till Luxemburgs finansinspektion som kan tvinga igenom en försäljning. Allras fonder har sitt säte i Luxemburg.

– Vi har redan en dialog med Luxemburgs finansinspektion i det här syftet för att de ska se till att det inte drar ut på tiden, säger Larsson Hagberg.

I fallet Falcon Funds dröjde det dock innan bolaget började betala tillbaka. Då var det Maltas finansinspektion som till sist tvingade bolaget.

Jimmy Larsson Hagberg tror dock inte att det kommer att ta lika lång tid den här gången.

– Vi har en bra dialog med Luxemburg och har gott hopp om att de hjälper oss om det behövs, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.