Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Ola Rollén bör lämna Hexagon

Ola Rollén, Heaxagons vd.
Ola Rollén, Heaxagons vd.

Hexagons vd Ola Rollén bör respektera rättssamhället och lämna mätteknikbolaget. Att en börs-vd åtalas för insiderbrott är allvarligt.

När Swedbanks tidigare koncernchef Michael Wolf anmäldes som misstänkt för insiderhandel i en privat affär fick han sparken på dagen. Trots att det inte blev något åtal.
Men i Ola Rolléns fall fortsätter huvudägaren Melker Schörling att hålla Rollén om ryggen in i absurdum.

Att andra Hexagonägare inte ryter till kan bero på att de inte vill gå emot Melker Schörling, som nu lämnar alla uppdrag på grund av sjukdom.

Hexagons storägare Stefan Persson, tillika H&M:s huvudägare, är till exempel god vän med Melker Schörling. (DN har inte lyckats nå Stefan Persson.)

Visst har Ola Rollén varit bra för Hexagon. Han har byggt mätteknikbolaget till ett stort, framgångsrikt och fokuserat företag från ett uträknat spretigt konglomerat. Därmed har han skapat enorma värden för aktieägarna, inte minst för sig själv och för Melker Schörling.

Men nu gäller det för Rollén, ägarna och styrelsen att inse att situationen har förändrats.
I samma ögonblick som den norska ekobrottsmyndigheten, Økokrim, i fjol häktade Ola Rollén som misstänkt för insiderbrott borde han ha tagit timeout eller avgått. Givetvis är Ola Rollén oskyldig tills han eventuellt blir dömd. Men av respekt för rättssamhället och för aktieägarna borde han ha lämnat bolaget.

Rimligen har rättsfallet tagit mycket av Rolléns tid. Och egentligen är det tveksamt om han haft fullt fokus på Hexagon sedan han började göra stora investeringar vid sidan av jobbet. Ola Rollén är god för hundratals miljoner så det torde ta tid att sköta förmögenheten.
Men Ola Rollén har hela tiden stannat på sin post. Ett jobb som han har haft i 17 år.
Nu har norska Økokrim väckt åtal mot honom. Det borde räcka.

I stället har inte bara Ola Rollén – vilket är naturligt – anlitat stjärnadvokater, utan även styrelsen. Aktieägarna har fått betala för det digra material advokaterna Hans Strandberg och Olle Kullinger presenterade på en telefonkonferens på torsdagen. Material som ska visa att Ola Rollén är oskyldig.

Själv viftade Ola Rollén bort det hela på telefonkonferensen. Han hävdade att han endast behöver vara närvarande vid rättegången några få dagar av de drygt fyra veckor den väntas pågå. Men närvaroplikten avgörs av rätten, inte av Rollén. Arrogans lär inte gå hem i rättssalen.

Dessutom sa Ola Rollén att en vd inte kunde ta timeout eftersom det var ett jobb som kräver ”24/7”.

Fast både fingeravtrycksbolaget Fingerprints tidigare vd Johan Carlström och teknikbolaget Avtechs före detta vd Christer Staaf tog timeout när det blev känt att de misstänktes för insiderhandel med sina respektive bolags aktier.

Men Ola Rollén sa att de enda alternativen för honom är att avgå eller stanna. I så fall borde han avgå.

 

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.