Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

”Sverige väljer alltid Saab före fattiga”

Den svenska regeringen kommer knappast att bry sig om dem som protesterar mot att Saab säljer stridsplan till Botswana för runt 14 miljarder kronor.

I valet mellan fattiga människor långt borta och försvarskoncernen Saab väljer svenska regeringar – av alla kulörer – alltid Saab. Därför kommer den svenska regeringen knappast att lyssna vare sig på vädjanden från oppositionen i Botswana eller på tankesmedjan Institute for Security Studies, ISS, som båda ifrågasätter köpen av stridsplan.

Läs mer: Botswanas president: Kanske ska vi köpa pilbåge och pilar

Oppositionen anser att pengarna borde användas till annat eftersom många är fattiga i Botswana. ISS bedömer att Botswana främst behöver en paramilitär patrullstyrka som kan övervaka gränsområden.

Även i vanliga fall brukar svenska politiker gå långt för att stödja svenska företag. Men när det gäller försvarsindustrin tenderar symbiosen att vara total.

Tankegången är denna: De stora svenska politiska partierna anser att Sverige behöver ett försvar. Det försvaret ska vara oberoende av andra länder. Alltså behöver Sverige tillverka egna pjäser, som stridsplan och ubåtar. För att vi ska ha råd med det behöver försvarsindustrin exportera - då går priset per pjäs ner. Ergo: Att exportera vapen är både bra för Sveriges eget försvar och för Moder Sveas ekonomi.

Om inte regeringen anser att det är något problem att exportera vapen till Duterte och kungahuset Saud så lär den knappast se försäljning till den fredliga lilla demokratin Botswana som något större dilemma.

Samtidigt har Sverige traditionellt sett satt sig på höga hästar internationellt när det gäller stöd till fattiga länder.

Alltså finns det ett inbyggt hyckleri här. Å ena sidan vill varje svensk regering att Saab exporterar så mycket som möjligt. Å den andra har svenska politiker gärna gjort sin röst hörd när det gällt fattigdomsbekämpning och demokratiutveckling.

Gång på gång har vi fått exempel på vad politikerna prioriterar. För ett halvår sedan öppnade Saab ett kontor i Filippinernas huvudstad Manila, samma dag som näringsminister Mikael Damberg (S) invigde en ambassad där. Som av en händelse ska Filippinerna välja vilket bolag det ska köpa tolv nya stridsflygplan av. Samtidigt skickar president Rodrigo Duterte ut dödspatruller för att skjuta knarklangare.

För två år sedan blev det ett stort debacle då Saudiarabien kände sig förolämpat av utrikesminister Margot Wallström (S). Näringslivet, med Wallenbergarna i spetsen, gick i taket. Familjen är Saabs huvudägare och bolaget exporterar krigsmateriel till Saudiarabien. Det hela slutade med att kungen fick åka dit och lösa den diplomatiska krisen. Samtidigt krigade Saudiarabien i Jemen.

Läs mer: Kraftigt kritiserad Gripen-affär på gång med Botswana

Om inte regeringen anser att det är något problem att exportera vapen till Duterte och kungahuset Saud så lär den knappast se försäljning till den fredliga lilla demokratin Botswana som något större dilemma.

Det är till och med så att det är en svensk myndighet, Försvarets Materielverk, FMV, som förhandlar med Botswanas regering om en försäljning, inte Saab självt.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.