Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Undvik att kliva på det sluttande planet

Många verkar strunta i att Jan Johansson misstänks för trolöshet mot huvudman och Pär Boman och Fredrik Lundberg för mutbrott. Men det handlar om det sluttande planet.

I veckan avslöjade Dagens Industri att den förre SCA-chefen Jan Johansson är delgiven misstanke om grov trolöshet mot huvudman för att han tagit privatjet till nöjesliknande evenemang.

Men många verkar tycka att det är lite tramsigt det som Riksenheten mot korruption sysslar med. Eller varför tillåter Finansinspektionen att Handelsbankens styrelse leds av två män misstänkta för mutbrott?

Ordförande Pär Boman misstänks för tagande av muta. och vice ordförande Fredrik Lundberg för givande av muta eftersom Lundberg bjudit Boman på jakt.

Även andra celebriteter har varit gäster på de jakter som Fredrik Lundberg har arrangerat å skogsbolaget Holmens vägnar. Bland dem före detta finansminister Anders Borg, som även han är delgiven misstanke om mutbrott.

Andra deltagare har varit Nordeas ordförande Björn ”Nalle” Wahlroos, tidigare landshövding Björn Eriksson och Vattenfalls före detta vd Lars G Josefsson.

DN avslöjade det hela för ett år sedan, vilket fick åklagare Alf Johansson på Riksenheten mot korruption att titta på saken.

Samtidigt har Svenska Dagbladets avslöjanden om lyxiga jakter och flitigt användande av privatjet i bolagsgrupperingen runt SCA, Handelsbanken och Industrivärden nu alltså fått rättsliga konsekvenser. Åklagare Thomas Forsberg vid Riksenheten mot korruption har agerat mot SCA-chefen Jan Johansson.

Bomans och Johanssons försvar verkar likna varandra. Bomans advokat Johan Eriksson har hävdat att en vd inte kan bli mutad av sin arbetsgivare. När Fredrik Lundberg bjöd Pär Boman på jakt var Lundberg vice ordförande i Handelsbanken och Boman var vd.

Johansson, som för övrigt är jurist i botten, har svårt att se att någon kan vara trolös mot huvudman om huvudmannen godkänt det personen gjort. SCA:s styrelse har sanktionerat allt och Jan Johansson har följt bolagets dåvarande policy.

Det är sannolikt relevanta synpunkter och det är långt ifrån säkert att någon av dem åtalas.

Visst är näringslivets företrädare bara människor, men de måste inse att det ställs högre krav på dem som förebilder.

Men det handlar om att respektera rättssamhället. Givetvis är var och en oskyldig tills dess dom har fallit. Men vi bör ändå ta åklagares misstankar seriöst.

Var ska vi dra gränsen för när vi tar saker på allvar? Är det vid flotta bjudningar? Eller inte förrän vid överdådig lyxrepresentation? Vid insiderbrott? Vid misshandel? Eller vid mord? Kort sagt, det handlar om det sluttande planet.

Med tanke på att mätteknikbolaget Hexagons vd Ola Rollén tillåts jobba på som om ingenting hänt, fast han står åtalad för insiderbrott i Norge, kan man börja undra.

Pikant nog har få utrett hur åklagarna tänker. Det är annars lätt gjort, i alla fall i Alf Johanssons fall. I en antologi om ekobrottsbekämpning skriver han om vikten av tillit i samhället och korruptionens negativa påverkan på den tilliten.

”Tillit måste hela tiden förtjänas för att kunna upprätthållas”, skriver han och citerar Konfucius: ”...om det inte finns någon tillit så har folket ingenting att stå på”.

För att en åklagare ska titta på ett misstänkt korruptionsfall räcker alltså att tilltron till marknadsekonomins konkurrens kan ha skadats, till exempel genom påkostat umgänge mellan företagsledare.

Alf Johansson skriver också att korruption ”är en smygande och samhällsförändrande brottslighet”. Att vi bör mota den är självklart. Exempel från länder med stor korruption förskräcker.

Man kan även tycka att höjdare bör föregå med gott exempel, till exempel genom att inte ducka för sanningen. Pär Boman har gjort ett par magplask här. Nu senast på Handelsbankens stämma fick han en fråga om fler i banken än Fredrik Lundberg misstänktes för mutbrott, men sa ingenting om att han själv kallats till förhör.

På stämman 2015 undrade någon varför banken gått in som delägare i det omdiskuterade jaktstället Henvålen. Pär Boman svarade att det handlade om att skydda en pant, som ska ha hängt ihop med den jämtländske finansmannen Maths O Sundqvist. I själva verket köpte banken och Industrivärden 25 procent var i Henvålen av Sundqvists dödsbo, enligt DN:s källor.

Visst är näringslivets företrädare bara människor, men de måste inse att det ställs högre krav på dem som förebilder. De bör undvika att sätta foten på det sluttande planet.

Tre ord
  1. Rapportfloden - Nästa vecka kommer bland andra bankerna, Ericsson, Volvo, Investor, Sandvik, Tele2, Telia, SKF och Autoliv.
  2. Fingerprint - Den insiderbrottsåtalade huvudägaren Johan Carlström fick hård kritik på stämman.
  3. H&M - Miljardären Sven-Olof Johansson köper aktier för runt 150 miljoner.
Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.