Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

”Brexit kommer bli så smärtsam att ingen följer efter”

Finlands finansminister Petteri Orpo. Arkivbild.
Finlands finansminister Petteri Orpo. Arkivbild. Foto: Timo Korhonen

Efter att Storbritannien beslutat att lämna den Europeiska unionen har det spekulerats i om andra nuvarande medlemsländer i handelsunionen kommer att följa efter. Finlands finansminister Petteri Orpo säger att Brexit kommer bli så smärtsamt att andra länder avskräcks från att gå samma väg.

– Denna skilsmässa, efter 40 år av äktenskap, kommer oundvikligen att bli så smärtsam att ingen kommer att vilja känna den själv. Jag tror att det kommer att bli ett prejudikat som ingen kommer att vilja följa, säger Finlands finansminister Petteri Orpo i en intervju med Bloomberg.

Den 29 mars i år tryckte Storbritanniens premiärminister Theresa May på Brexit-knappen, vilket innebär att landet lämnar EU senast i slutet av mars 2019. Igår röstade brittiska parlamentet för att utlysa nytt parlamentsval den 8 juni i år. EU-kommissionen har klargjort att inga förhandlingar om Brexit kommer att starta förrän det valet är avgjort. 

Det är ingen som vet vad Storbritanniens utträde kommer att kosta. Men sedan juni 2016, då resultatet av folkomröstningen i Storbritannien stod klart, har pundet tappat över 10 procent i värde vilket bland annat lett till höjda priser på livsmedel i önationen och stora banker har aviserat att de tänker flytta delar av sin verksamhet till det europeiska fastlandet. 

Men den finske finansministern är övertygad om att Brexit snarare kommer att ena unionen.

– Det kommer inte att bli någon avmattning när det gäller att utveckla EU på grund av Brexit. Tvärtom, säger Petteri Orpo till Bloomberg.

Enligt honom kommer alla parter vara förlorare om Brexit-förhandlingarna drar ut på tiden. Finland är det enda landet i Norden som har euro som valuta och anser att Tyskland är dess närmaste allierade i handelsunionen och kommer att vara det även efter Brexit.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.