Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Bromsproblem får Tesla att återkalla 53.000 bilar

Teslamodellerna S och X berörs av återkallandet, som gäller bilar på samtliga marknader världen över.
Teslamodellerna S och X berörs av återkallandet, som gäller bilar på samtliga marknader världen över. Foto: Pontus Lundahl / TT

Tesla återkallar 53.000 bilar av modellerna S och X, sedan det visat sig att när bilens parkeringsbroms aktiverats kan det bli omöjligt att få den att släppa.

Företaget gick på torsdagen ut med ett meddelande där man uppger att de elektroniska parkeringsbromsarna på bilar av de båda modellerna, tillverkade mellan februari och oktober 2016, ”kan innehålla en detalj som kan ha producerats på fel sätt av vår underleverantör”.

Elbilstillverkaren uppger att säkerheten för de åkande inte äventyras, då problemet inte har någon koppling till bilens färdbroms utan enbart till parkeringsbromsen. ”Ingen enda olycka eller personskada som kan relateras till detta har noterats”, skriver företaget på sin hemsida.

Om den felande detaljen skulle gå sönder blir bilen stående, med parkeringsbromsen låst, utan möjlighet för föraren att på annat sätt frigöra bromsen.

Ägare av berörda modeller kommer att kontaktas av Tesla, med uppmaning om att komma in med sin bil för utbyte av systemet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.