Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Carlström har Fingerprints stämma i sin hand

00:22. I dag samlas aktieägarna i det skandalomsusade Fingerprint till stämma.

På Fingerprints stämma i Göteborg bestämde egentligen bara en enda man. Den åtalade och kontroversielle Johan Carlström hade själv drygt hälften av stämmans röster. 

 

 

De aktieägare som på torsdag eftermiddag samlades vid Fingerprints knallrosa banderoller i Gothia Towers i Göteborg har varit med om en berg- och dalbana på börsen. Bolaget som gör så att det går att öppna mobilen med ett fingeravtryck handlas nu på samma nivåer som sommaren 2015.

Medan många som köpte aktier tidigare fortfarande är miljonärer har de som kom in i slutet av år 2015 tappat en stor del av sina investerade pengar. Samtidigt har flera i ledningen blivit ofantligt rika på sina optionsprogram.

Ändå tror många små ägare benhårt på det haussade bolaget. Det är inte så konstigt kanske.

Extremt få små förhoppningsbolag slår igenom och blir stora. Fingerprint är ett av dem. Numera finns aktien på listan över Stockholmsbörsens 30 mest handlade aktier.

– Vi tror på bolaget, absolut. Men det har varit lite turbulent, sa aktieägaren Helene Roos från Skövde före stämman.

Hon och hennes syster Catarina Roos har varit ägare ett par år.

– Jag har plockat ut vinster, sålt av och köpt in mig igen, sa Helene Roos.

Medan aktieägarna åt kycklingwraps följda av kaffe och hallonmuffins före stämman, minglade den relativt färske vd:n Christian Fredrikson med dem. Flera kom fram och ville ta en bild tillsammans med honom, tryckte hans hand, log.

Iklädd vit skjorta, utan slips, och mörk kostym med näsduk i fickan nickade och log han själv mot alla.

Det var svårt att tro att bolaget kommit med två vinstvarningar och att aktien gått dåligt på senare tid.

Bolaget har omkring 75.000 aktieägare, cirka 500 skulle komma till stämman. Men de hade egentligen ingenting att säga till om.

Huvudägaren Johan Carlström hade drygt hälften av rösterna på stämman. Till syvende och sidst hade denne kontroversielle man, som står åtalad misstänkt för att ha handlat med Fingerprints aktie på information som inte var allmänt känd, makten.

Johan Carlström har för övrigt återigen skapat turbulens runt bolaget. Enligt Svenska Dagbladet har han på hemliga chattar på nätet försökt övertyga aktieägare att inte sälja sina papper för att det kan komma ett bud på bolaget.

Dessutom har han, enligt tidningen, anklagat mätteknikbolaget Hexagons vd Ola Rollén, som är storägare i Fingerprint, för att vilja ta över bolaget.

Ola Rollén står för övrigt också åtalad misstänkt för insiderbrott, i Fingerprints norska konkurrent Next Biometrics.

De båda kom tidigt ihop sig, då Ola Rollén var med i det ägarbolag som äger de maktstarka a-aktierna. I dag äger Johan Carlström det bolaget själv och Ola Rollén äger röstsvaga b-aktier.

Tidigare hade Johan Carlström i princip hjältestatus. När han kom in som vd år 2009 bestämde han att bolaget skulle satsa på att tillverka sensorer som skulle göra det möjligt att låsa upp mobilen via ett fingeravtryck.

Sådana lösningar fanns inte då, men Johan Carlström, som hade lång erfarenhet från telekombranschen, var övertygad om att de skulle komma.

Han lyckades övertyga investerare om att stoppa in pengar i bolaget. Så småningom fick han rätt, men vid det laget hade han fått avgå som vd efter misstankar om insiderhandel.

Nu har glorian hamnat rejält på sned. Och trots sin makt fick Johan Carlström mothugg på stämman.

– Om storägare håller på uttala sig; strunta då i det, rent ut sagt ge fan i det, sa Gunnar Ek från Aktiespararna och fick applåder.

Ordförande Jan Wäreby dementerade budrykten.

– Vi har inte fått något bud. Får vi ett bud som kommer till styrelsens kännedom är vi tvungna att prata om det, sa han.

Som svar på en aktieägares fråga sa vd Christian Fredrikson:

– Det får inte läcka ur ett bolag.

En aktieägare pekade på alla problem som dykt upp i bolaget.

– Det här har totalt raserat förtroendet, för marknaden och för nya investerare, sa han och uppmanade ledningen att köpa aktier.

 

Christian Fredrikson påpekade att det inte är lätt att köpa aktier eftersom ledningen absolut inte får göra fel. Antagligen med tanke på att Johan Carlström två gånger har suttit häktad misstänkt för insiderbrott.

Av de förslag som kommit in till stämman i förväg riktade sig två mot Johan Carlström. Ett gällde att begära ersättning från den person som åsamkat bolaget böter från Stockholmbörsen och att stämma den person som skadat bolagets anseende.

Johan Carlströms twittrande om Fingerprint bidrog till att börsen gav bolaget böter och han är en av de personer som skadat bolagets anseende, bland annat genom sina inlägg på Twitter och chattar.

– Redan tidigare har styrelsen uppträtt mjäkigt mot huvudaktieägaren. En aktieägare kan göra hur han vill. Det är inte riktigt. Jag vill att småaktieägarna här markerar mot den stora aktieägaren, han kan inte leka på det här sättet med bolaget, sa aktieägaren.

Men förslaget röstades ner.

Det andra förslaget handlade om valberedningen, som utser styrelseledamöter. Där sitter Johan Carlström. Men det drogs tillbaka då valberedningen redan föreslagit en förändring.

En annan aktieägare ville att Fingerprint skulle byta marknadsplats, från Stockholmsbörsen till en marknadsplats där värderingen och behandlingen av bolaget ”blir mer korrekt, rättvis och relevant.” Förslaget gick till votering, men röstades ner.

Trots alla problem var vd Christian Fredrikson positiv till framtiden. Fingerprint försöker komma in på med sina fingeravtryckssensorer i betalkort och i sakernas internet, det vill säga apparater som talar med varandra via nätet. Internet of things, IOT, på engelska.

– Allt som har ström i sig kommer att kopplas till internet. Frågan är om det är vettigt att koppla kylskåp, vattenkokare, allt som finns i ett hem, till internet. Gardiner, barnvarnare, allt kommer att vara möjligt att hacka sig in i. Om vi vill göra internet of things till något fantastiskt och inte internet of threats, som vi är på väg mot just nu, behövs biometri, sa Christian Fredrikson.

Med andra ord hävdade han att Fingerprints fingeravtryckslösningar behövs.

Aktieägarna beviljade styrelse och ledning ansvarsfrihet. Johan Carlström sitter inte längre vare sig i styrelse eller ledning, endast i valberedningen.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.