Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Datakrasch skapade stora störningar i flygtrafiken

Arkivbild.
Arkivbild. Foto: TT

Ett datasystem som majoriteten av de europeiska flygbolagen använder kraschade under torsdagskvällen med flera förseningar som följd. Även Arlanda drabbades.

Strax innan klockan 21 på torsdagskvällen var problemet åtgärdat, men förseningarna kan förekomma under resten av kvällen.

Vid 19:30-tiden slutade boknings- och incheckningssystemet Amadeus fungera. Flighter över hela Europa drabbades av problemet. Det tekniska problemet gjorde så att resenärer inte kunde checka in.

– Det har varit ett tekniskt fel i ett incheckningssytem, det är nu åtgärdat, säger Fredrik Elgh på Swedavias pressjour till DN.

Enligt Fredrig Elgh är det inte klarlagt vad som orsakade it-strulet.

– Det har lett till förseningar och flighter har drabbats över hela världen. Jag har fått uppgifter om förseningar på uppemot 40 minuter, säger han.

Amadeus används av en majoritet av de europeiska flygbolagen. Drabbade resenärer uppmanas att vända sig till respektive flygbolag ifall de vill söka kompensaation. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.