Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Datorattacker mot svenska banker ökar enligt Finansinspektionen

Arkivbild.
Arkivbild. Foto: DN

Datorattackerna mot svenska bankerna ökade förra året. Brottsligheten har blivit mer avancerad, konstaterar Finansinspektionen i en ny tillsynsrapport. Enligt SVT Nyheter är Swedbank och Nordea två av de drabbade bankerna.

 Hotet mot svenska bankers it-säkerhet har ökat. Förra året ökade datorattackerna mot bankerna och tillvägagångssättet har blivit mer avancerat, varnar Finansinspektionen i en ny rapport som släpps på torsdagen. Brottslingarna använder mer avancerade tillvägagångssätt nu än tidigare.

– De använder sig av mer sofistikerade metoder vilket gör att angreppen blir allvarliga. Det ställer också större krav på de som blir utsatta för attackerna att hela tiden ligga i framkant och kontinuerligt arbeta med att hantera dessa risker, säger Mattias Olander, avdelningschef på Finansinspektionen, till SVT Nyheter.

Läs mer: Utpressare hotar att attackera svenska banker

Därför vill Finansinspektionen nu att de svenska bankerna ser över säkerheten för sina system.

– Det handlar om att involvera ledning och styrelse i frågorna, så att det blir rätt prioriteringar hela vägen uppifrån och ner. För det finns angripare som har stora resurser bakom sig. Så det här är ett riktigt hot som finns mot samhället i stort men även då förstås mot bankerna, säger Mattias Olander till SVT Nyheter.

I november förra året hade SEB tekniska problem som gjorde att bankens hemsida låg nere under flera timmar, men banken ville inte bekräfta om det rörde sig om en överbelastningsattack vid det tillfället.

– Vi har råkat ut för sådant förr, men vi har inga indikationer på att det är det, sade bankens kommunikationsdirektör Viveka Hirdman-Ryrberg till DN då.

Nordea vill inte kommentera eventuella attacker med hänvisning till säkerheten och Handelsbanken ska inte ha varit utsatt för något angrepp, enligt SVT Nyheter. 

Läs mer: Fortsatt hackerattack mot Swedbank

I oktober förra året drabbades Swedbanks hemsida vid två tillfällen av överbelastningsattacker. Både internetbanken och mobilappen fungerade dock för bankens kunder och efter några timmar fungerade hemsidan igen i båda fallen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.