Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Din Ekonomi

Arbetskraftsfusk kan ge fängelse

Arbetsgivare som upprättar skenanställningar för att kringgå reglerna för arbetskraftsinvandring ska kunna dömas till fängelse. Det föreslår regeringens utredare som granskat nuvarande system. Justitieminister Morgan Johansson tycker att det är bra förslag.

En genomgång av avslagna ansökningar visar att 15 procent varit skenanställningar.

– Det finns ett stort mörkertal. Det har varit svårt att få folk att träda fram och berätta om villkoren, säger utredaren Ingrid Utne.

Ett annat förslag i utredningen är att arbetsgivaren självmant ska kunna rätta till brister. I dag hjälper inte det, utan arbetstagaren utvisas.

– Regeringens utgångspunkt är att när en arbetsgivare tar hit en person för att arbeta från andra sidan jorden kan det inte vara något hejsan svejsan utan då måste det vara ordning och reda, säger justitieminister Morgan Johansson.

Problemet i dag är att det är arbetstagaren som får ta smällen om arbetsgivaren gör något fel. Ett annat fel är att även om arbetsgivaren vill gottgöra felet så finns det inte några möjligheter att göra det, framhåller Johansson.

Ett annat förslag i utredningen är att Migrationsverket ska få direktåtkomst till uppgifter från Skatteverket, Kronofogdemyndigheten och Försäkringskassan.

– Det är en relativt allvarlig bild som växer fram, skenanställningar, stort mörkertal och vanligt att man får återkalla arbetstillstånd. Det är förstås viktigt att man har ordning och reda i systemen, både för arbetstagaren och ur en bredare arbetsmarknadssynvinkel att man har schyssta villkor och inte snedvrider konkurrensen, säger Morgan Johansson.

– Det är bra förslag, särskilt vill jag lyfta fram sanktioner mot arbetsgivaren samt möjligheten att kunna läka skadan, en möjlighet som inte funnits tidigare. Vi kommer att återkomma med ytterligare förslag som vi bereder på andra håll i regeringskansliet, säger Morgan Johansson.

Utredaren vill att regeländringarna träder i kraft 1 januari 2018 men Morgan Johansson vill snabba på den processen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.