Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Din Ekonomi

Billigare för svenskar att turista i USA

New York.
New York. Foto: Drew Angerer / Getty Images, AFP

Den sjunkande dollarkursen är goda nyheter för svenskar som är sugna på en resa till USA. Andra länder som på senare tid blivit billigare för svenska turister är Japan, Storbritannien och Turkiet.

Dollarn fortsätter att försvagas gentemot kronan och var nyligen nere i sin lägsta nivå för hela året. Jämfört med januari kostar dollarn nu en hel krona mindre. Med andra ord är det ett gynnsamt läge för svenskar som är sugna på att semestra i USA.

– Procentuellt har dollarn backat ungefär 5 procent det senaste helåret. Så dollarn är helt klart prisvärd nu. Som det ser ut nu ser vi heller inga tecken på en snar återhämtning. För många innebär 5 procent ganska mycket pengar, säger Tom Friberg, kommunikationschef på Forex Bank.

I charterresemålet Turkiet har det blivit mycket billigare för svenskar under det senaste året. Turkiska liran har backat 18 procent.

– Turkiet är väldigt prisvärt. Åker man i väg som familj till ett familjehotell i Turkiet får du väldigt mycket för pengarna, säger Anna Hagberg, informatör på researrangören Ving.

Storbritannien är ett vanligt resmål för svenskarna under hösten och våren, framför allt korta weekendresor. Pundet har backat 6 procent så det kan vara ett bra tillfälle att resa nu. Ett annat land att uppmärksamma är Japan, vars valuta nu sjunkit 11 procent mot kronan under helåret.

Som konsument kan du vinna på att titta på valutakurserna innan du bokar en resa, menar Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.

– Det tycker jag absolut. Det kan ju vara bra att titta på var man får mest för pengarna. Men har du redan bestämt var du ska åka handlar det mer om att tänka på var du ska växla pengar.

Valutaförändringens påverkan på reskassan är begränsad, menar Swedbanks privatekonom Arturo Arques. Växlar du på fel ställe kan nedgången snabbt förloras.

– Det allra billigaste är oftast att betala med kort. Och framför allt då att välja att betala i lokal valuta.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.