Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Din Ekonomi

Dollarn allt starkare – så påverkas du

Den som ska åka på julresa till USA får räkna med en dyrare vistelse. Dollarn fortsätter att stärkas mot den svenska kronan efter att den amerikanska centralbanken höjde räntan på onsdagen.

Under natten kostade en dollar över 9:31 kronor vilket är den högsta nivån på över 14 år. I oktober 2002 låg dollarkursen över den nivån. Under morgonen har kursen försvagats något och dollarn handlades kring 9:29 kronor.

Dollarn stärktes också mot euron.

Den amerikanska valutan har stärkts under en längre period och onsdagens räntehöjning i USA gav kursen ytterligare en puff uppåt.

Den amerikanska centralbanken höjde styrräntan med 25 punkter från det nuvarande intervallet på 0,25-0,50 procent till 0,50-0,75 procent

För svenskarna innebär det både fördelar och nackdelar med en dyrare dollar. En tydlig negativ effekt är att det blir dyrare att turista i dollarländer.

På sikt lär flyg- och resebolagen också börja höja priserna på grund av den starkare dollarn.

Bensinpriset kan påverkas också, men där finns det andra faktorer som också har effekt på den svenska marknaden.

En positiv effekt däremot är att den som sparar i produkter som är noterade i dollar, främst USA-fonder, får ett extra kurslyft. Det beror på att tillgångarna blir mer värda när dollarn växlas till kronor.

Svenska exportbolag kan också gnugga händerna. Deras produkter blir billigare för de som betalar i dollar vilket kan ge extra försäljning.

För de företag som betalar i dollar när de köper in produkter får det givetvis tuffare.

En aktör som förmodligen är nöjd med den starkare dollarn är den svenska Riksbanken. Den har haft det svårt att få fart på inflationen men med en svagare krona kan bolag behöva höja priserna vilket kan öka på inflationen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.