Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Din Ekonomi

Dussintals hoppar av Apples hemliga bilprojekt

Foto: AFP

Dussintals anställda vid Apples hemliga bilprojekt har slutat de senaste veckorna efter att den nya chefen för projektet ändrat enhetens strategi.

Det skrev Financial Times under helgen och hänvisade till källor insatta i frågan.

Det verkar nu som om det kommer att ta längre tid än vad investerare hoppats på för Apple att få fram en ny produkt som skulle kunna minska företagets beroende av sin telefon Iphone, som står för runt två tredjedelar av företagets försäljning.

I somras tog Apple-veteranen Bob Mansfield över ledningen för bilprojektet, sedan företrädaren slutat tidigare i år. Sedan 2014 har Apple anställt hundratals personer till projektet, både internt och från bilföretag som Tesla och Mercedes-Benz. Nu ska personal ha slutat sedan den nye chefen bestämt sig för att snarare fokusera på system för självkörande bilar än att tillverka en elektrisk bil.

En del av de som lämnat bilprojektet ska ha bytt till andra jobb inom Applekoncernen, medan andra med en bakgrund i den traditionella bilindustrin ska ha lämnat Apple.

Den ändrade strategin kan innebära att Apple måste vända sig till en existerande biltillverkare för att uppfylla sina bilambitioner, en typ av samarbete som är ovanligt för Apple som vanligen självt vill ha kontroll över hårdvara, mjukvara och tjänster för nya produkter.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.