Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Din Ekonomi

Elbolagen vann – högre priser väntar

Räkna med ännu högre elnätsavgifter de kommande åren. I dag kom en dom som ger elnätsbolagen rätt att höja priserna mer än vad Energimarknadsinspektionen ville.

Förvaltningsrätten i Linköping har bestämt att elnätsbolagens avkastning ska få ske till en kalkylränta på 5,85 procent. Myndigheten hade satt ett tak på 4,53 procent, medan elbolagen hade krävt 6,3 procent.

– Myndigheten har återigen förlorat i rätten. Den saknar därmed möjligheten att skydda konsumenterna, säger Jakob Eliasson, samhällspolitisk chef för intresseorganisationen Villaägarna.

Exakt vad det innebär för kundernas elnätsavgift är svårt att säga utifrån domen – det kan inte domstolen avgöra.

"Domarna medför dock att elnätsföretagen kan ta ut högre nätavgifter än de hade kunnat göra om Energimarknadsinspektionens beslut hade gällt", skriver förvaltningsrättens ordförande, rådmannen Ronny Idstrand i en kommentar.

Men Jakob Eliasson ser en uppenbar risk för att det blir ytterligare kraftiga prishöjningar, kanske tvåsiffriga procentpåslag, likt de höjningar som gjorts de senaste åren.

– Vi har haft kraftiga stigande priser på en i det närmaste helt riskfri monopolmarknad, säger han.

Vattenfall är förstås nöjt med domen.

– Det här innebär att vi kan fortsätta med de planer vi har, att fortsätta förbättra leveranskvalitén för kunderna. Vi ser ett fortsatt behov av långsiktiga, stabila förutsättningar för elnätsverksamheten, säger Lee Gidlöf, kommunikationschef på Vattenfall eldistribution.

Vad som händer med priset, vill bolaget inte säga något om:

– Det kan jag inte säga i dagsläget, säger Gidlöf.

Villaägarna vill nu se krafttag från regeringen för att ge Energimarknadsinspektionen mer muskler, inte bara vaga löften.

– Regeringen har varit alltför passiv, säger Jakob Eliasson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.