Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Din Ekonomi

Euroländerna ger nära 10 miljarder till Grekland

Grekland får tummen upp från övriga euroländer om utbetalning av nästa del i landets senaste stödpaket.

Från dagens möte i Luxemburg meddelas i ett uttalande att man öppnar för att dela ut 1,1 miljarder euro – cirka 10 miljarder svenska kronor – redan nu, medan övriga 1,7 miljarder får vänta ett tag till, även om det ser positivt ut även där.

”Eurogruppen lovordar de grekiska myndigheterna för att ha genomfört nödvändiga fortsatta åtgärder för att reformera pensionssystemet och energisektorn, för att stärka bankstyrningen och fortsätta med privatiseringsprogrammet”, heter det bland annat i ett uttalande från mötet.

EU-kommissionen varslade om positiva besked redan på förhand.

– När vi ser på villkoren, på de åtgärder som skulle vidtas, så kommer vi att ge ett positivt utlåtande, sade EU:s finanskommissionär Pierre Moscovici på väg in till dagens möte.
Eurofinansministrarnas mötesordförande, nederländske Jeroen Dijsselbloem, var också optimistisk.

– Jag tycker att Grekland går betydligt bättre. De håller på att återvända till tillväxt, vilket är väldigt viktigt och förtroendet inom den grekiska ekonomin är på väg tillbaka. Vi har väntat på 15 åtgärder som skulle göras och vi ska höra i dag hur långt det har gått, sade eurofinansministrarnas mötesledare Jeroen Dijsselbloem på väg in till mötet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.