Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Din Ekonomi

Första kunderna har fått ny elbil

De tre första amerikanska kunderna har fått sina Chevrolet Bolt levererade. Modellen har beskrivits som den första riktigt vettiga elbilen till ett överkomligt pris.

Enligt oberoende mätningar klarar den 38 mil på en laddning och priset i USA landar efter miljösubventioner strax under 30.000 dollar eller 275.000 kronor.

Inledningsvis börjar Bolt säljas i Kalifornien och Oregon, stater som kräver att tillverkarna säljer en viss andel utsläppsfria bilar. I resten av USA börjar bilen säljas i mitten av nästa år.

I USA ses Bolt som den stora konkurrenten till Teslas kommande Model 3. Enligt bolagets planer ska den börja säljas sent 2017, men analytikern Adam Jonas på investmentbanken Morgan Stanley tror att det dröjer ytterligare nästan ett år, skriver Automotive News.

I Europa ska Opel tillverka Bolts systermodell som har fått namnet Ampera-e.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.