Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Din Ekonomi

Maria Crofts: Byt bolag eller kolla upp dina kostnader regelbundet

Foto: Christine Olsson/TT

När det gäller mobiltelefoner verkar det något hårdraget finnas två typer av konsumenter. En grupp som nästan aldrig byter telefon och en som ständigt strävar efter att ha det allra senaste inom området.

Men oavsett viken grupp du tillhör är det en bra idé att jämföra priserna hos de olika bolagen för det skiljer överraskande mycket. Även om du nöjer dig med det minsta och billigaste abonnemanget utan att samtidigt köpa en telefon kan du spara mer än 150 kronor i månaden på att välja rätt.

De som köper paket med telefon och abonnemang får en naturlig slutpunkt när bindningstiden går ut. Då måste man fundera på om man ska köpa en ny telefon eller teckna ett nytt abonnemang till den gamla.

Har man ett obundet abonnemang utan telefon finns det inget sådan naturligt tillfälle att undersöka marknaden. Då måste man ta sig tid och ha lust att kolla hur det abonnemang man har står sig i konkurrensen.

Det är förstås lätt att det aldrig blir av. Därför gäller det att bestämma ett tillfälle till exempel en gång om året. Kanske i samband med deklarationen som kommer punktligt varje år och är snabbt avklarad för de flesta.

Jag misstänker också att många äldre skulle ha stor glädje av att byta till en smart telefon i stället för att hålla fast vid den gamla som i stort sett bara går att ringa på. Med en smart telefon är alla telefonnummer lättillgängliga, du kan enkelt skriva sms på ett vanligt tangentbord och läsa dina mejl utan att behöva starta datorn.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.