Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Din Ekonomi

”Nu vet jag att mina två söner tar hand om allt”

Gunilla Terling Östergren lider av en Parkinsonliknande sjukdom. Hon har skrivit en framtidsfullmakt så att hennes söner kan sköta ekonomin den dag hon själv inte klarar av det.
Gunilla Terling Östergren lider av en Parkinsonliknande sjukdom. Hon har skrivit en framtidsfullmakt så att hennes söner kan sköta ekonomin den dag hon själv inte klarar av det. Other: Roger Turesson

Gunilla Terling Östergren har en livshotande sjukdom som gör att hälsan försämras gradvis. För henne var det en lättnad att kunna skriva en framtidsfullmakt.

– Nu vet jag att mina två söner ska ta hand om allt när jag inte klarar mig själv, säger hon.

Sjukdomen kom smygande men för fem sex år sedan förstod Gunilla Terling Östergren, 74, att något var allvarligt fel.

– Men det tog lång tid innan läkarna visste vad det var och kunde ställa en diagnos, säger hon.

Läs också: Fullmakten reglerar vem som företräder dig

För något år sedan kom läkarna fram till att hon lider av något som liknar Parkinson och ingår i en grupp ovanliga sjukdomar som kallas Atypisk Parkinsonism.

– Så småningom kommer sjukdomen att leda till demens, säger Gunilla Terling Östergren.

Hennes kropp har påverkats så att hon fått svårt att röra armen och benet på höger sida. Gunilla Terling Östergren har också svårt att gå och tar sig hjälpligt fram med rullator inomhus. Men hon klarar fortfarande att bestämma över sitt eget liv, hon betalar sina räkningar själv och sköter ekonomin på internet med hjälp av datorn.

Gunilla Terling Östergren är van vid att ha koll på ekonomi. Före pensioneringen drev hon ett eget företag.

– Det var också jag som skötte familjen ekonomi och betalade räkningar och så, säger hon.

Det är skönt att veta att jag inte blir tilldelad en god man som kan vara vem som helst. Nu ska mina söner sköta ekonomin när jag inte längre kan göra det och sälja lägenheten när det blir dags.

Nu är hon mycket medveten om att det sannolikt kommer en dag när hon inte själv kan fatta beslut och då måste någon annan träda in.

När hon läste om att det skulle bli möjligt att skriva en framtidsfullmakt bestämde hon sig för att göra det så snart som möjligt efter att den nya lagen trädde i kraft den 1 juli.

– Det är skönt att veta att jag inte blir tilldelad en god man som kan vara vem som helst. Nu ska mina söner sköta ekonomin när jag inte längre kan göra det och sälja lägenheten när det blir dags.

Hon har skrivit var sin fullmakt till sönerna där de står som fullmaktstagare. Mallar till fullmakterna laddade hon ner från en sida på internet tillammans med en informationsbroschyr.

– Jag har två söner från mitt äktenskap och det är de som så småningom ska ärva allt så det är inga krångligheter. Därför tyckte jag inte att jag behövde anlita en jurist, säger Gunilla Terling Östergren.

Hon har anpassat sitt liv till sjukdomen även på andra sätt. För ungefär ett år sedan dog hennes man efter många års sjukdom.

Kort därefter bytte hon villan på 140 kvadratmeter till en betydligt mindre tvårummare.

– Det var jobbigt. Jag kunde inte packa någonting själv men mina söner hjälpte till. Det är svårt att få mindre utrymme och jag har fått göra mig av med en del saker.

Flytten kom lite snabbare än hon hade tänkt sig eftersom en helt nyrenoverad och fin lägenhet blev till salu i området där hon vill bo.

– Då slog jag till och nu bor jag bara två portar från min syster, säger Gunilla Terling Östergren.

Fakta. Demenssjukdom

Svenskarna lever allt längre och risken att drabbas av demenssjukdomar ökar med stigande ålder.

Det går inte att säga exakt hur många som lider av demens eftersom alla svenskar inte har utretts. Men socialstyrelsen tar upp frågan i rapporten ”Nationell utvärdering – Vård och omsorg vid demenssjukdom 2014”.

Socialstyrelsen skriver att ungefär 160.000 personer lider av en demenssjukdom. Av dem som fyllt 65 år är 8 procent drabbade medan nästan hälften av dem som är 90 år och äldre har en demenssjukdom.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.