Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Din Ekonomi

Regeringen vill ge fler möjlighet att få a-kassa

Foto: TT

Två av tre arbetslösa får inte pengar från a-kassan. Nu utreder regeringen hur fler ska omfattas av arbetslöshetsförsäkringen.

Andelen öppet arbetslösa som får ersättning från en a-kassa har minskat stadigt. För tio år sedan, 2007, var andelen 61,6 procent.

– Nu får 38,1 procent av dem som är öppet arbetslösa a-kassa, antingen inkomstrelaterad ersättning eller grundbeloppet, säger Håkan Gustavsson, prognoschef på arbetsförmedlingen.

Läs mer: Krångliga regler gör det svårnavigerat

Flyktingströmmen de senaste åren bidrar till att en mindre andel arbetslösa än tidigare får a-kassa.

– En stor del av dem som inte får a-kassa är nya i landet och finns i etableringsuppdraget, säger Håkan Gustavsson.

Regeringen har reagerat på att så många står utanför arbetslöshetsförsäkringen och satt i gång en intern utredning inom Regeringskansliet.

Utredningen ska ta reda på vilka grupper det är som saknar ekonomiskt skydd vid arbetslöshet. Samt ta fram förslag till nya regler för a-kassan som gör att fler klarar kraven. Utredningen ska redovisas i februari 2018.

Men det är många andra än nyanlända som har svårt att uppfylla arbetslöshetsförsäkringens stränga krav. Det gäller till exempel unga som är nya på arbetsmarknaden och personer som varit långtidssjuka men anses ha blivit friska nog för att söka arbete.

Läs mer: Maria Crofts: De gamla reglerna fungerar inte i den nya tiden

Arbetsvillkoret, som måste uppfyllas för att man ska få a-kassa, har skärpts så att det behövs fler arbetade timmar än tidigare för att kvalificera sig. Det har gjort att färre klarar kravet.

Att arbetsmarknaden förändrats har också gjort det svårare att uppfylla a-kassans arbetsvillkor. Det har blivit vanligare med tillfälliga arbeten och krav på att de som arbetar ska ha ett eget företag i stället för att bli anställda.

Dessutom är det färre än tidigare som är medlemmar i en a-kassa och uppfyller medlemsvillkoret för att få inkomstrelaterad ersättning med 80 procent av lönen upp till ett tak. Medlemsantalet ökar i takt med att det blir fler personer i arbetskraften men inte procentuellt.

– Ungefär 1,5 miljoner personer i arbetsför ålder står utanför a-kassorna. Nu ligger andelen som är medlemmar stabilt på ungefär 70 procent av arbetskraften, 2006 låg den på 85 procent, säger Melker Ödebrink, kanslichef på Arbetslöshetskassornas samorganisation.

Att många står utanför a-kassan eller får låga belopp gör att kommunerna får betala ut större summor i försörjningsstöd. Kommunerna får antingen stå för större delen av de arbetslösas försörjning eller fylla på så att kostnaderna täcks.

I vilken utsträckning de nyanlända får arbete har stor betydelse.

Sedan 2010 är det Arbetsförmedlingen som har ansvaret för de nyanlända genom etableringsuppdraget. Det innebär bland annat att de skrivs in som arbetssökande på Arbetsförmedlingen.

De första två åren ingår de nyanlända i ett etableringsprogram och får etableringsersättning som betalas av staten genom Försäkringskassan. När de två åren gått får de inte längre etableringsersättning och ingen a-kassa om de inte lyckats uppfylla villkoren.

I mitten av augusti berättade DN att rekordmånga nyanlända var inskrivna på Arbetsförmedlingen i juli. Antalet hade ökat från nästan 43 000 i januari 2015 till cirka 77 000 i juli 2017.

Roy Mechert, chef för integration och etablering, på Arbetsförmedlingen sade då att antalet väntas börja minska under hösten. Det beror på att fler nyanlända antas lämna etableringsprogrammet än antalet nya som skrivs in.

En del av dem som lämnar etableringsprogrammet gör det för att de fått ett arbete. Men många kommer sannolikt att fortsätta vara arbetslösa eller bara få kortare påhugg.

Om inte reglerna för a-kassan ändras kommer kommunerna att få ökade utgifter för försörjningsstöd. Samtidigt som det blir ännu ovanligare än i dag att de arbetslösa får ersättning från arbetslöshetsförsäkringen.

 

Fakta. Många arbetslösa får aktivitetsstöd

Totalt var 363.000 arbetslösa inskrivna hos Arbetsförmedlingen 2016. Av dem var 190.000 öppet arbetslösa.

Ungefär 73.500 personer av de öppet arbetslösa fick ersättning från a-kassan. Till det kommer ungefär 77.000 nyanlända som får etableringsersättning.

Ungefär 173.000 personer omfattades av ett arbetsmarknadspolitiskt program. De har aktivitetsstöd som betalas ut av Försäkringskassan.

Källa: DN, Arbetsförmedlingen

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.