Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Din Ekonomi

"Ska man spara vartenda kvitto i alla år?

Juristen Britt-Marie Svensson, affärsområdeschef på Verahill, svarar på läsarnas frågor om familjejuridik. Du kan till exempel fråga om arv, testamente, bodelning och samboavtal. Mejla din fråga till juristen@dn.se.

Fråga: På Skatteverkets hemsida står tydligt hur man ska räkna ut vinsten vid försäljning av bostäder. I princip försäljningspris minus inköpspris. Men hur gör man om man byggt huset i egen regi och inte har något direkt inköpspris? Ska man spara vartenda kvitto i alla år? Det kan ju bli många år. Finns ingen möjlighet att deklarera eller liknande så att man får ett ”inköpspris” och inte behöver spara 127 kvitton i en massa år?
Trött på kvitton

Svar: Huvudregeln är att det ska finnas kvitton men om man saknar det kan man som alternativ använda sig av ett schablonanskaffningsvärde som är 150 procent av fastighetens taxeringsvärde 1952. I de flesta fall löner det sig ekonomiskt att leta efter kvitton då användandet av schablonregeln ger ett lågt ingångsvärde.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.