Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Din Ekonomi

Volvo Cars styr mot börsen

Volvo Cars ska redan i år fatta ett avgörande beslut om en börsnotering 2017, rapporterar Dagens industri med hänvisning till källor.

Enligt Di är bolaget långt inne i en process som leder till börsnotering och det har den senaste tiden förts diskussioner om villkoren med investerare.

Det är främst den operativa ledningen av bolaget som driver på men det är kinesen Li Shufu, som grundade nuvarande Volvo Cars-ägaren Geely, som har avgörandet i sin hand.

Han har åtminstone tidigare varit skeptisk men enligt Di ska utsikterna att han accepterar ett beslut som leder till notering ha ökat.

En fråga är var Volvo Cars ska noteras. Ett alternativ är att bolaget noteras enbart på Stockholmsbörsen, ett annat att aktien handlas både i Stockholm och i Shanghai.

En notering av Volvo Cars skulle innebära en comeback på börsen för vd:n Håkan Samuelsson, som tidigare varit vd i bland annat tyska lastbilsjätten Man.

Samuelsons kontrakt går ut 2018, något som enligt Di pekar på en börsnotering "i närtid".

Men Volvo Cars dementerar uppgiften.

– Vi har inga omedelbara planer på att börsnoteras. Det är en ägarfråga, och det är upp till ägaren när han vill sälja sina aktier, säger en talesman för bolaget, som vill vara anonym, till TT.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.