Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Energiskatten slopas på etanol och rapsbränsle

Finansminister Magdalena Andersson (S) och klimatminister Isabella Lövin (MP) vill införa nya regler så att mängden palmolja i biodiesel ska minska. Arkivbild.
Finansminister Magdalena Andersson (S) och klimatminister Isabella Lövin (MP) vill införa nya regler så att mängden palmolja i biodiesel ska minska. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT

Det ska bli billigare att tanka etanol från och med nästa år. Då ska bränslet E85 och höginblandad fame, som kan tillverkas av raps, befrias från energiskatt. Det berättade klimatminister Isabella Lövin (MP) och finansminister Magdalena Andersson (S) på en presskonferens på fredagen.

Ministrarna lovar också att under året införa nya regler så att mängden palmolja i biodiesel ska minska.

Enligt regeringen kommer priset på etanolbränslet E85 att sänkas med 40 öre och fame med 1,22 kronor per liter från och med den 1 januari 2018. Sänkningen är en del i satsningen "Bränslebytet" som tillsammans med andra åtgärder ska minska utsläppen i transportsektorn, förutom inrikes flyg, med 70 procent till och med 2030.

– Det är många som investerat i etanolbilar och det är ett hållbart drivmedel som är viktigt för att vi ska få ner utsläppen från transportsektorn, säger Isabella Lövin.

Regeringen föreslår en så kallad reduktionsplikt för perioden 2018-2020. Minskningsnivån för bensin föreslås vara 2,6 procent nästa år och öka till 4,2 procent 2020. För diesel föreslås nivån öka från 19,3 procent 2018 till 21 procent 2020.

– Det är välkommet och av yttersta vikt att branschen nu får långsiktiga spelregler. Men det finns en risk för att den modell som regeringen föreslår inte går att förena med EU-regler. Jag hoppas innerligt at regeringen fått ett klartecken från kommissionen, säger Johan Hultberg (M), klimatpolitisk talesperson.

Han tycker att regeringens biobränslepolitik har präglats av ryckighet. Så sent som 2015 höjdes skatten på E85 kraftigt med hänvisning till EU-regler - men i fjol sänktes den och nästa år sänks den alltså igen.

– Den typen av rycklighet har vi inte råd med, säger Johan Hultberg.

Naturskyddsföreningen välkomnar regeringens drivmedelsförslag.

– Det här är nödvändigt för att få ner utsläppen från bilarna som rullar på gatorna och vägarna i dag. Det berör också merparten av de bilar som säljs nu och de närmaste åren, säger ordföranden Johanna Sandahl.

Samtidigt lovar regeringen se över de regler som DN uppmärksammade förra veckan som innebär att palmolja, som miljöorganisationer anser är mycket skadliga för klimatet eftersom regnskogs huggs ner, klassificeras som biodrivmedel.

– Vi vill vara säkra på att det är hållbara biodrivmedel så att vi inte skapar nya problem. Därför kommer regeringen att se över riktlinjerna för restprodukter som Energimyndigheten nu förfogar över, säger Isabella Lövin.

Hennes MP-ministerkollega Karolina Skog var efter DN Motors granskning osäker på om regeringen skulle kunna genomföra en klassificering liknande den som finns i Norge, på grund av EU-regler. Men på fredagen lät det annorlunda från regeringen.

– Det här är en framkomlig väg, lovar Isabella Lövin.

Innebär det här att palmolja försvinner från biodiesel?

– Det innebär att alla biodrivmedel ska uppfylla hållbarhetskriterierna.

Regeringen vill se över definitionen av restprodukter. Men regeringen kan inte lova att palmoljan helt trängs ut från den svenska drivmedelsmarknaden. Däremot hoppas man med beskedet gynna svensk produktion och därmed arbetstillfällen.

– Det finns en otrolig potential, säger finansminister Magdalena Andersson.

Men kan svenska regeringen verkligen gynna den svenska branschen? Finns det inte EU-regler som förhindrar det?

– Självklart behöver svenskt biodrivmedel vara konkurrenskraftigt jämfört med vad som produceras i andra länder. Jag ser en potential för den svenska skogsråvaran att vara en del av det här som kan skapa jobb och tillväxt i hela landet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.