Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Européer kan få svårare att ta sig till USA

En resenär på flygplatsen i Washington. Arkivbild.
En resenär på flygplatsen i Washington. Arkivbild. Foto: Susan Walsh/AP

USA överväger att införa visumtvång också för Sverige och närmare fyrtio andra länder som för närvarande slipper. Orsaken är att man oroar sig för personer som stridit för terrorsekten IS, säger inrikes säkerhetsminister John Kelly till CNN.

– Vi måste börja undersöka programmet noga. Vi ska inte ta bort dem helt eller göra något överdrivet, men vi måste tundersöka programmet noga, säger John Kelly.

Programmet han talar om är Visa Waiver, undantagsreglerna för Sverige och 37 andra länder när det gäller visum för USA-vistelser kortare än 90 dagar. Redan nu måste visum skaffas för sådana resor om man också har dubbelt medborgarskap i Irak, Iran, Syrien eller Sudan.

Kelly förtydligar övervägandet med att det finns risk för att IS-personer kan missbruka undantagsreglerna. Tusentals medborgare i de berörda länderna har varit i Irak eller Syrien de senaste åren ochmånga av dem har deltagit i strider på terrorsektens sida.

– Vi är som Superbowl för terroristerna, det är hit de vill åka, säger Kelly.

Läs mer: Svenska turister ratar USA efter Trumps tillträde

Att införa inresebegränsningar kan skada USA både politiskt och ekonomiskt, vilket visat sig vid de tillfällen president Donald Trump förgäves försökt införa tillfälliga inreseförbud för medborgare i muslimska länder. Flera branschorganisationer, turistbyråer och resesajter har sedan tidigare varnat för att president Donald Trumps politik kommer kosta den amerikanska ekonomin stora summor och mängder av arbetstillfällen.

EU kommer högst sannolikt protestera mot alla begränsande förändringar eftersom man redan tidigare kritiserat USA för att medlemsländerna Bulgarien, Cypern, Kroatien, Polen och Rumänien inte omfattas av Visa Waiver Program. Parlamentsledamöter har hotat med att införa visumtvång för amerikanska medborgare som vill resa till något EU-land.

I dagsläget räcker det med att fylla i ett så kallat Esta-formulär, betala 14 dollar och få det godkänt före avresa. Till skillnad från visum behöver ambassaden inte kontaktas eller besökas och Esta-godkännanden sker i normalfallet inom tre dygn.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.