Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Förlusttyngda bolag drar ned resultatet

”För Vattenfalls del är det ekonomiskt och strategiskt rätt att göra sig av med brunkolsverksamheten”, säger Mikael Damberg (S).
”För Vattenfalls del är det ekonomiskt och strategiskt rätt att göra sig av med brunkolsverksamheten”, säger Mikael Damberg (S). Foto: Eva Tedesjö

Problemen i Vattenfall drar ned resultatet för de statliga bolagen, som sammantaget gick med förlust 2016. Näringsminister Mikael Damberg (S) tänker fortsätta sälja aktier i SAS, men vill behålla Apoteket och SBAB.

Vattenfalls gigantiska förlust på 26 miljarder kronor, liksom förlusterna i Postnord och LKAB, gör att 2016 blir ett minusår för statligt hel- och delägda bolag. De 48 företagens sammantagna resultat var minus 4,7 miljarder kronor, drygt tre miljarder sämre än 2015.

– Både Vattenfall och LKAB har gått igenom en vändning. För Vattenfalls del är det ekonomiskt och strategiskt rätt att fokusera bolaget i grön riktning och att göra sig av med brunkolsverksamheten, säger näringsminister Mikael Damberg (S).

Brakförlusten i Vattenfall beror främst på nedskrivningar relaterade till försäljningen av brunkolsverksamheten.

Av de statliga bolagen har Postnord, som samägs med den danska staten, seglat upp som en problemhärd med förluster och rasat förtroende. Mikael Damberg konstaterar att det tar lång tid att återfå ett förtroende och i Postnords fall kompliceras det av att brevmarknaden har förändras kraftigt, hittills främst i Danmark.

– Pressen på Postnords lönsamhet är hård. Just nu är vi i en förhandlingsperiod med den danska regeringen eftersom Postnord vill ha kapitaltillskott för att kunna ställa om verksamheten.

Postnord vill ha tre miljarder kronor av ägarna. Vad bolaget får är oklart. Mikael Damberg säger att det troligen finns behov av kapitaltillskott för att vända utvecklingen.

– Min principiella inställning är att det i huvudsak är ett danskt problem, men vi har gemensamt ansvar att ta oss ur situationen och klara Potsnords transformation in i logistikmarknaden som växer.

Två statliga bolag som är på väg att säljas är Metria, som levererar digitala karttjänster, och Apoteksgruppen, en serviceorganisation för egenföretagare som driver apotek.

– Vi ska inte ha två konkurrerande bolag på apotekssidan. I stället vill vi koncentrera vår kraft på Apoteket AB, som rankas högt inom hållbarhet och uppskattas av de svenska kunderna.

Varför behålla Apoteket, som verkar på en konkurrensutsatt marknad?

– Det är jätteviktigt att vi ser till att det finns kvalitet i apoteksverksamheten. Att sälja vore fel signal till många människor som anser att apotek har blivit som vilka butiker som helst med lite av varje på hyllorna. Att ha ett starkt apotek sätter standarden på marknaden.

Ett annat statligt företag är SBAB, som startades för att pressa bolånemarginalerna. Det uppdraget har inte längre SBAB, men Mikael Damberg vill ändå behålla banken.

– Man kan vända på frågeställningen. Blir det bättre på bankmarknaden om ytterligare en bank försvinner och det blir ännu färre valmöjligheter för låntagarna? SBAB har fyllt en lucka på marknaden genom att specialisera sig på kunder som behöver bolån.

Vinsterna på bolån är höga i bankvärlden, ska SBAB få tillbaka sitt uppdrag att pressa marginalerna?

– Ett sådant formellt uppdrag har vi inga planer för. Däremot tror jag att om banken blev uppköpt skulle det minska konkurrensen och risken är stor att priserna skulle drivas upp ytterligare.

Under 2016 sålde svenska staten, liksom den norska, en del av sina aktier i flygbolaget SAS. Det ska man fortsätta med.

– Ja, men staten är en ansvarsfull ägare och stressar inte. Vi prövar vårt ägande i SAS om det är bra för bolaget och när marknadsförutsättningarna är rätt.

SAS lämnar ingen utdelning till ägarna. Det gör inte heller 14 andra statliga bolag, trots att det är högkonjunktur. Mikael Damberg oroas dock inte av det. Han framhåller att viktigast är att de största bolagen, som Vattenfall, är på väg åt rätt håll och därför kommer att lämna utdelning framöver.

Fakta.

Värdet på statens bolagsportfölj uppgick till 510 miljarder kronor för 2016, en ökning med 19 procent jämfört med året före.

Företag med störst resultatpåverkan

(Resultat efter skatt)

Gick med vinst:

Akademiska hus, plus 5,1 miljarder kronor.

Svenska Spel, plus 4,9 miljarder kronor.

Telia, plus 2,4 miljarder kronor.

SBAB, plus 1,6 miljarder kronor.

Specialfastigheter, plus 1,6 miljarder kronor.

Gick med förlust:

Vattenfall, minus 26 miljarder kronor.

Postnord, minus 1,6 miljarder kronor.

Källa: Verksamhetsberättelse för bolag med statligt ägande 2016

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.