Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Första emojin med hijab på väg

Ett urval av de nya emoji-förslagen.
Ett urval av de nya emoji-förslagen. Foto: Emojipedia

Sjöjungfrur, vampyrer och zombies är tre av de 69 nya emoji-figurerna som planeras i en ny uppdatering av tangentbordet i juni. Dessutom lanseras den första emojin med hijab.

Emojier, de små figurerna som främst används i textmeddelanden, har sitt ursprung i Japan. På senare år har de exploderat i popularitet, och bildar ett universellt bildspråk.

Figurerna förfinas och uppdateras med jämna mellanrum. Förutom att inkludera fler symboler, har andra förändringar lagts till i redan befintliga emojier. I en uppdatering 2015 blev det till exempel möjligt att välja hudfärg på både figurer som föreställer ansikten och händer.

I den nya uppdateringen finns 69 nya symboler, som planeras att lanseras i slutet av juni, skriver Business Insider.

Bland annat innehåller listan den första emojin med hijab. En annan emoji föreställer en kvinna som ammar.

Unicode Consortium, som är den organisation som uppdaterar och väljer ut nya emojier, flaggar dock för att de figurer som finns tillgängliga att se fortfarande bara är utkast. Deras utseende kan därför komma att förändras i sin utformning innan de släpps.

Och trots att man räknar med att lansera de nya figurerna i sommar, kommer det troligen att dröja till hösten innan de finns tillgängliga för Appleplattformar. Apple måste nämligen lägga in uppdateringen i sitt operativsystem iOS, vilket inte alltid uppdateras samtidigt som nya emojier finns tillgängliga.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.