Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Fortsatt strid i Göteborgs hamn

Göteborgs hamn. Arkivbild.
Göteborgs hamn. Arkivbild. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Konflikten i Göteborgs containerhamn fortsätter, sedan Hamnarbetarförbundet sagt nej även till det senaste medlarbudet.

Förbundet utesluter inte ytterligare strejkvarsel.

Striden mellan Hamnarbetarförbundet och arbetsgivaren APM Terminals i Göteborg har pågått sedan april i fjol, bland annat med övertidsblockad och ett antal punktstrejker. Nu har förbundet tackat nej till det senaste budet från medlarna.

Det innebär att fler strejkvarsel kan bli aktuella.

– Det är en delikat fråga. Men vi kan inte utesluta ytterligare stridsåtgärder, säger Peter Annerback, avdelningsordförande på Hamnarbetarförbundet.

Konflikten rör bland annat arbetsmiljöfrågor. Saken kompliceras av att det redan finns ett kollektivavtal mellan arbetsgivaren och Transportarbetarförbundet.

– Vi ser det senaste budet som sämre än det när det gäller våra möjligheter att påverka arbetsgivaren. Men på något sätt måste det till en lösning som alla tre parter kan leva med, säger Annerback.

Arbetsgivaren APM Terminals tackade samtidigt ja till medlarbudet. Joakim Ärlund, vd för arbetsgivarförbundet Sveriges Hamnar, är skarpt kritisk till motpartens nej.

– Det ger en tydlig signal om att de inte är intresserade av ett kollektivavtal. Jag har svårt att se en lösning när inte ens medling fungerar, utan här tror jag att man måste titta på lagstiftningen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.