Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Global Utveckling

”Motståndarna har missat kvinnorörelsens styrka”

Jämställdhetsminister Åsa Regnér (S).
Jämställdhetsminister Åsa Regnér (S). Foto: Paul Hansen

Jämställdhet och kvinnors rättigheter har inte lika hög status i politik och media som andra frågor. Därför har många missat styrkan i kvinnorörelsens arbete och framgångar genom åren – men också motståndarsidans mobilisering, enligt Sveriges jämställdhetsminister Åsa Regnér (S).

– Det har pågått utanför radarn och nu exploderar det plötsligt, säger Åsa Regnér, som är i New York för den årliga FN-konferensen om kvinnors rättigheter, Commission on the Status of Women (CSW).

Jämställdhet och frågor om kvinnors rättigheter kan verka politiska okontroversiella, i alla fall ur ett svenskt perspektiv. Men det är farligt att slå sig till ro, menar Åsa Regnér. Den senaste tidens utveckling på bland annat abortområdet visar att motståndet mot kvinnors rättigheter fortfarande är starkt.

– Jag är också skakad över förslag som innebär att avkriminaliserar våld mot kvinnor, det går ju inte att vara något annat. Men vi som har följt de här frågorna länge har sett att det varit på gång. I ett svenskt sammanhang tar vi aborträtten för given och det motstånd som byggts upp i Europa har inte varit en tillräckligt stor politisk fråga att skildra, varken på EU-nivå eller i Sverige, säger hon.

Ändå finns idag kunskap om allt från hur stora löneskillnaderna är mellan män och kvinnor till mödradödlighet och omfattning på våld som drabbar kvinnor.

– Jag tror det är så enkelt att frågor om jämställdhet och kvinnors rättigheter inte har lika hög status som många andra politikområden och därför har media inte skildrat framgångarna, men inte heller alltid uppfattat att det är en nyhet att enorma orättvisor fortsätter att frodas, säger Åsa Regnér till DN Global utveckling.

Då började konservativa grupper och partier bli mycket proffsigare att organisera sig, till exempel kring motstånd mot aborter.

Hon menar att de politiska framgångar som jämställdhetsfrågorna fick i mitten av 90-talet, då världens länder bland annat fattade ett antal beslut kring kvinnors rättigheter, berodde på att en grupp progressiva regeringar arbetade tillsammans med kvinnorörelsen.

– Då började konservativa grupper och partier bli mycket proffsigare att organisera sig, till exempel kring motstånd mot aborter. De blev skickligare på att driva frågor inom politiken och slipade ner de mest stötande argumenten och började förhålla sig till de politiska processerna, men det skedde också mycket i skymundan.

– Men nu har det kommit till ytan eller sitter ibland till och med vid regeringsmakten och då läggs förslagen fram som mainstream-förslag, men vi har inte kunnat följa den utvecklingen medialt.

Det kommer att kännas vilken temperatur det är på den internationella kvinnorörelsen.

Därför tror hon också att årets upplaga av FN-konferensen, som hålls för att rapportera om utvecklingen för kvinnors rättigheter i världen, blir extra viktig.

Läs även: Första skarpa testet för nya FN-målen om jämställdhet

Åsa Regnér är själv något av veteran i sammanhang och deltar för trettonde gången. Innan hon blev Sveriges jämställdhetsminister åkte hon till CSW som generalsekreterare för RFSU respektive landschef för UN Women i Bolivia.

– Jag ser att mötets betydelse ökar och tror att den konstruktiva ilskan hos kvinnorörelsen och progressiva regeringar ökar i takt med förslag som förtrycker eller begränsar kvinnors rättigheter. Det kommer att kännas vilken temperatur det är på den internationella kvinnorörelsen.

– Vi som jobbat länge med jämställdhet tycker inte det är konstigt, men allt fler som sätter sig in i de här frågorna inser att det rör djupa demokratiska värden.

Fakta. CSW - Commission on the Status of Women

FN:s Commission on the Status of Women (CSW) träffas årligen för att följa upp och utvärdera utvecklingen för kvinnors rättigheter och jämställdheten i världen.

Årets möte hålls 13-24 mars och samlar regeringsföreträdare, FN-organ och frivilligorganisationer från hela världen. Temat är Women’s economic empowerment in the changing world of work och handlar bland om kvinnors ställning på arbetsmarknaden.

I samband med sidoevent som Sverige arrangerar under konferensen kommer klipp ur tv-serien Fröken Frimans krig om den svenska kvinnokampen att visas. Sissela Kyle som spelar huvudperson Dagmar Friman ingår också i den officiella svenska delegationen till årets CSW.

Om. DN Global utveckling
  • Denna artikel publiceras på DN Global utveckling, en temasajt om FN:s nya hållbara utvecklingsmål som syftar till att skynda på den den globala utvecklingen i världen.
  • Fler artiklar från DN Global utveckling hittar du här.
  • Du kan också läsa mer om satsningen här.
  • Redaktionen för DN Global utveckling nås på globalutveckling@dn.se om du vill skicka nyhetstips eller inbjudningar till seminarier.
  • Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.